Var går gränsen? : om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
162
Utgivningsdatum
2017-03-30
Förlag
Roos & Tegner
Dimensioner
210 x 155 x 15 mm
Vikt
370 g
SAB
Ohd
ISBN
9789187905551
Var går gränsen? : om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps (inbunden)

Var går gränsen? : om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2017-03-30

Slutsåld

Flyktingfrågan ligger högt på agendan och tonläget är uppskruvat både i politiken och i kommentarsfälten. Sverige deltar nu i en internationell tävling om vem som mest resolut kan stänga sina gränser. Trots det framhärdar var femte svensk i sin övertygelse om att vi borde ta emot fler flyktingar inte färre. Hur kommer det sig att nyhetsflödet plötsligt fylls av termer som systemkollaps och massiva flyktingströmmar istället för ord som medmänsklighet och humanitet? Hur navigerar vi etiskt, realistiskt och hållbart i denna komplexa fråga?

I boken Var går gränsen? benar samhällsanalytikern Carlos Rojas ut begreppen. Genom intervjuer med forskare och politiker i Sverige och internationellt, historiska återblickar och analys av statistik målar Rojas upp en nyanserad bild av dagsläget och funderar över hur vägen framåt skulle kunna se ut. Idag beräknar UNHCR att över 50 miljoner människor är på flykt i världen, och inga tecken tyder på att de blir färre. Att fortsätta låta Medelhavet agera gränsvakt är ingen lösning så vad gör vi? Och vad skulle vi kunna göra, i Sverige och globalt? Var går gränsen?

CARLOS ROJAS är analyschef på Sweden Research, där han till vardags arbetar med att göra studier och analyser åt kommuner och myndigheter. Rojas fokus har ända sedan tonåren varit frågor som rör social hållbarhet kopplad till migration. Sedan han 2004 var med och startade tidskriften "Gringo" har han varit en viktig röst i samtalet om migration och social hållbarhet.

I sina bästa stunder är Carlos Rojas en Hans Rosling. (GP)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carlos Rojas