Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
259
Utgivningsdatum
2017-09-15
Förlag
Fri Tanke Förlag
Dimensioner
215 x 155 x 20 mm
Vikt
428 g
SAB
Ddb
ISBN
9789187935893
Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (kartonnage)

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender

(24 röster)  |  Läs 5 recensioner
Kartonnage Svenska, 2017-09-15
169
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den.

Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Medparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla kunskap på ett sätt som inga andra djur kan, men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi förstärka vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen?

Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender
 2. +
 3. Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det omätbaras renässans : En uppgörelse med ped... av Jonna Bornemark (inbunden).

Köp båda 2 för 384 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En viktig bok i grevens tid!
  Björn Kalin, 29 april 2019

  Åsa Wikforss har skrivit en bok som alla kan ta till sig. Åsa skapar förståelse för den polarisering som har ökat markant i vårt samhälle och ger tydliga exempel på vad som händer när man sätter grupper mot grupper och strategiskt arbetar med alternativa fakta.
  Åsas bok är lättläst men innehåller även en hel del teoretiska kopplingar till både, filosofi, psykologi och sociologi som gör att boken får en trovärdighet och ger insyn till den forskning som idag bedrivs. En tänkvärd bok i rättan tid!

 2. En ögonöppnare
  Mia, 6 december 2018

  Fick mig att tänka till, skratta och bli förtvivlad - men verktyg till att försöka förstå samtiden. Rekommenderas till alla. Om den känns tung ibland, lägg undan till nästa dag.

 3. Utmärkt kompass
  Tomas Jacobsson, 22 januari 2018

  Bra verktyg för att kunna navigera i nyhetsflödena. Nu läser barnen (20+) den och sedan ska jag läsa om den. Tack Åsa

 4. En viktig bok att gå i clinch med
  Werner Gustafsson (Halmstad), 12 november 2017

  En mycket grundlig bok i frågor om kunskap, övertygelse, sanning och verklighet som är mycket viktiga just i vår Trump-tid. Kräver en del ansträngning men är väl värd detta både vad gäller frågor om kunskap och om utbildning. Med utgångspunkt från korrespondensteorin om verkligheten för författaren en kamp mot postmodernistiska tankar på ett intressant och tankeväckande sätt som ger mycket om man vill ge sig in i de frågeställningarna.

 5. Högst aktuell bok i dessa dagar
  Per Vilhelm Scheutz, 2 oktober 2017

  En utmärkt genomgång av värdet av kunskaper och fakta, om än något akademisk. Den är synnerligen
  aktuell i dessa tider med en skola som sliter med att försöka förmedla kunskaper och ett samhälle som
  hotas av alternativa fakta och desinformation.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Åsa Wikforss

Bloggat om Alternativa fakta : om kunskapen och dess...