The name of us (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Engelska
Antal sidor
84
Utgivningsdatum
2014-11-06
Förlag
Journal
Översättare
Robin Blanton
Medarbetare
Flemming, Gösta (red.) / Bergendal, Nils (form) / Bergendal, Nils (foto)
Dimensioner
195 x 141 x 10 mm
Vikt
269 g
SAB
Pna
ISBN
9789187939068

The name of us

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Engelska, 2014-11-06
241 kr
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
När Zoologiska museet i Lund stängdes 2011, följde Nils Bergendal nedmonteringen under två år. Utdöda djurarter, uppstoppade fåglar, djurskinn, människoskelett - allt hade systematiserats i vetenskapens tjänst.
Fotografierna är både melankoliska och dramatiska, ibland fantasieggande och mystiska. Peter Törnqvists text vindlar sig busigt och fritt associerande fram mellan flyttlådorna.

Vinnare i Svensk Bokkonst 2014, juryns motivering:

"Fotografiskt berättande med glimten i ögat reflekterar över ett museum satt i malpåse. Snygga textsidor, fint anpassad papperskvalitet och läckert präglade omslag. Boken speglar innehållets historiska bakgrund i såväl bild som typografi. Utomordentligt tryck och reproarbete. Rolig detalj på omslagets baksida med apan som rymt från lådan!"

Axel Andersson, Konsten.net:

"Det ekar alltså tomt i Nils Bergendals verk och det sjuder samtidigt av det förgångnas liv. När det är som bäst närmar sig uttrycket en slags metaforisk sublimitet som slungar ut åskådaren i vilda och vida associationsbanor. Inför dessa kan vi endast häpna och dras med. ... Det är som om han under stilla insisterande stoppat ett brev i våra händer som på något omöjligt sätt var skriven av planetens sista människa. The Name of Us gör det fullständigt klart att en sådan figur kommer att vara en bibliotekarie eller arkivarie. Först när historien är meningslös kommer den skrivas som allra bäst. Det är alltså inget att se fram emot, men väl något att se tillbaka från."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. The name of us
  2. +
  3. Sunday mornin' comin' down

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sunday mornin' comin' down av Hannah Modigh (inbunden).

Köp båda 2 för 565 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av The name of us. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ahh Zootis
    Hjalmar Dahm, 15 januari 2015

    En fin liten bok om ett viktigt naturarv som gått i graven, Zoologiska Museet i Lund. Det innehöll samlingar ända från 1700-talet. Tyvärr lades museet ner 2011 och nu finns alla skelett, uppstoppade djur och fiskar i formalin lagrade i ett arkiv. Nils Bergendals fina foton visar tiden kring nedmonteringen av museet. Jag efterlyser en uppföljare där fotona finns i större format. Det är de värda.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om The name of us