Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2015-10-01
Upplaga
1
Förlag
Ord&visor förlag
Dimensioner
240 x 220 x 30 mm
Vikt
1357 g
ISBN
9789187949241
Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland (inbunden)

Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-10-01
249
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Lilian Ryds nya bok Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i hennes utforskande av nordsvensk kulturhistoria.

Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran för tiotusentals år sedan.

I den prisbelönta Kvinnor i väglöst land skrev Lilian Ryd om nybyggarkvinnor. Villkoren för deras ättlingar undersöktes i Vi åt aldrig lunch. Med juristen Tomas Cramér har hon i Tusen år i Lappmarken kartlagt samernas ställning från vikingatid till nutid.

Hennes senaste bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna gav unika insikter i samiskt kvinnoliv.

Om Urfödan:
"Jag är så fascinerad av att Lilian Ryd och de människor hon låter komma till tals satt ord på vad jag innerst inne alltid vetat, att jag läst högt för mina kollegor på tidningen. Deras reaktion har varit likadan som min.

Lilian Ryds sakprosa saknar motstycke, med ett undantag. Hennes bortgångne bror Yngve Ryd skrev också böcker med utgångspunkt från att det som är sant är intressant och hon refererar ofta till honom. /.../

Alla dessa (hennes) böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor."
Karina Sundkvist i Piteå-tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland
 2. +
 3. Vi åt aldrig lunch

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi åt aldrig lunch av Lilian Ryd (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Samer, nybyggare i norr och deras liv tillsammans
  Benny M, 5 september 2017

  En fantastisk bok som ger information hur mat tidigare tillagats, bevarats mm i Norrland av nybyggare och samer. Håller med författaren om att vi tappat kunskapen om hur vår mat egentligen smakar, som beror av en mängd faktorer som ex hur man fångande vilt och fisk, lagring och tillagning. Vi döljer smaken idag med diverse utländska kryddor och vi har förlorat kunskapen hur vår mat varierar i smak. Surfisk/surströmming håller många norrlänningar som en delikatess men som tidigare var en tekni... Läs hela recensionen

 2. Toppenbra!
  Elisabeth , 27 januari 2016

  Boken är läsvärd och toppenbra! Jag känner igen personerna i den och har köpt en till i födelsedagspresent till min exmake. Författaren skriver bra och underhållande. Rekommenderas!

 3. Urfödan
  MSVH, 29 december 2015

  En intressant bok med intressant material. Kan varmt rekommendera den för den som är intresserad av att lära sig lite om vår historia

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Urfödan : om självhushållets mat hos folk...