Doahkke - fågelflock : samiska fågelnamn och myter (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Samiska språk
Antal sidor
323
Utgivningsdatum
2017-10-09
Upplaga
1
Förlag
Ord&visor förlag
Medarbetare
Ryd, Lilian (red.) / Falk, Gunilla (foto)
Dimensioner
235 x 165 x 25 mm
Vikt
932 g
SAB
Ugg
ISBN
9789187949616

Doahkke - fågelflock : samiska fågelnamn och myter

(5 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Samiska språk, 2017-10-09
316
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Yngve Ryds många böcker om natur och kultur i Lappland har nått en stor publik. Exempel är Snö Renskötaren Johan Rassa berättar, och Eld. Flammor och glöd samisk eldkonst, samt Timmerhästens bok.

Vid sin död i maj 2012 efterlämnade Yngve intervjumaterial och påbörjade manus till fler böcker.

Två av dessa dokumentationer färdigställs nu av Yngves syster Lilian Ryd. Det blir ett praktverk om Lapplands fågelvärld. Bokens första del Doahkke Fågelflock, rör gamla lulesamiska fågelnamn, samt myter och jaktberättelser knutna till fåglarna. Denna del har fått ge namn till hela boken.

I bokens andra del berättas den spännande historien om Tjuona, fjällgåsen, och om hur den fågeln mystiskt försvann från de svenska fjällen.

Doahkke - fågelflock ger viktiga bidrag till den samiska kulturhistorien. Med utblickar mot Finland och Ryssland får vi insikter i hur människor i hela norra Skandinavien levde med och använde sig av djur och natur.

Boken blir rikt illustrerad i färg av naturfotografen Gunilla Falk.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Doahkke - fågelflock : samiska fågelnamn och myter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste för alla fjällfågelintresserade
  lennartohmark.se, 21 juli 2018

  Den kulturgärning som Yngve Ryd gjort genom sina böcker är i mitt tycke enorm. Så mycket kunskap, livserfarenhet och historia som han lyckats fånga och bevara innan den går/gick förlorad är ovärderlig. Doahkke's två delar är båda otroligt intressanta för alla med någon form av fågel-/fjällintresse.

 2. Yngve Ryd
  Tord Karlsson, 16 november 2017

  Alla böcker som Yngve Ryd skrev är en fängslande dokumentation av ett samhälle som är på väg att både försvinna och falla i glömska. Det är lätt att glömma tid och rum med en av hans böcker i knät. Han har gjort en insats för bevarandet av vårt lands kulturarv vars värde knappast kan överskattas.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Yngve Ryd