Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
94
Utgivningsdatum
2015-05-05
Upplaga
1
Förlag
Bucket List Books AB
Medarbetare
Rahm, Jonas (form)
Dimensioner
185 x 142 x 7 mm
Vikt
122 g
SAB
Hc
ISBN
9789187969096

Jag värmer te med dina brev

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-05-05

Slutsåld

"Kriget har fått mig att förstå en sak. Jag måste skriva en dagbok. Vi måste spara allt som går att spara från händelserna omkring oss. Allt vi ser måste skrivas ner, annars kommer ingen att tro på det."

Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma.

Jag värmer te med dina brev utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judegettot 1943, bara femton år gammal. Texten är löst baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna. Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.
Conny Palmkvist (f. 1973) är uppväxt och bosatt i Skåne. Han har skrivit fem romaner sedan den kritikerhyllade debuten 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. 2014 utkom hans bok Håll inte tillbaka kärleken, William Holden, och 2015 tilldelades han Selmapriset för De flyende skyldiga (2011).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag värmer te med dina brev. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Reserverat angeläget
    Bo Persson, 5 juni 2018

    Förintelsen är en av historiens mest avskyvärda händelser och minnet av den ska aldrig förblekna. Därmed inte sagt att allt som skrivits om Förintelsen berör mig, då också en sådan framställning handlar om kvalitet, originalitet och genuinitet. I ett ämne som så ofta beskrivits och gestaltats i litteratur, på film och i TV-sammanhang, blir kraven desto högre för mig. Palmkvists bok må vara behjärtansvärd, men innehållsligt blir den ganska tunn. Den sägs bygga på en autentisk dagbok, i Palmkvi... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Conny Palmkvist