Betongen berättar : handbok för muralaktivister (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2015-05-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget ETC
Dimensioner
210 x 200 x 14 mm
Vikt
476 g
SAB
Ibhc
ISBN
9789188029089
Betongen berättar : handbok för muralaktivister (häftad)

Betongen berättar : handbok för muralaktivister

Häftad Svenska, 2015-05-08
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
En muralmålning är ett kaxigt utropstecken i betongen: Lyssna på oss, hör våra berättelser! Det här är vårt område och våra liv!

I den här handboken delar Förorten i Centrum med sig av en rad konkreta metoder för hur du skapar engagemang i ett område och tar muralprojektet från start till färdig målning - och vidare.

Betongen berättar ges ut av Bokförlaget ETC på uppdrag av Förorten i Centrum, med stöd av Svenska postkodlotteriet.

Ur förordet: Muralmålningar - målningar gjorda direkt på väggar, i tak och på husfasader - har en lång historia. Inte sällan har de ett politiskt budskap, och de utnyttjar ofta husets egen form på ett eller annat sätt. Det är konst som både rent fysiskt men också till sitt innehåll är beroende av sin omgivning, och som är fast förankrad på den plats där den skapats.

På så skilda ställen som Mexiko, Nordirland, Kalifornien, Kuba och Indien finns en tradition av att uttrycka sig i stort format. Det är målningar som för en grupps talan, som tränger sig på och kräver uppmärksamhet.
Vi är här! Vi tar plats! Kraftfulla, angelägna berättelser i format som inte går att ignorera.

På senare år har traditionen med politiska muralmålningar även nått Sverige. Här är vi kanske inte helt vana vid hus som skriker med sin estetik. Effekten blir desto tydligare. I flera städer runtom i landet har Förorten i Centrum genomfört muralmålningsprojekt i så kallade utsatta områden med målet att lyfta fram de röster som inte hörs i vanliga fall. Med utgångspunkt i de boendes egna berättelser visar vi i denna handbok steg för steg hur en engagerad grupp aktivister kan gå från idé till färdig väggmålning. Det är projekt som utförs på plats, genom och med hjälp av de boende. De bjuds in i egenskap av experter på sitt område och mästare på att stå ut med omvärldens fördomsfulla blickar.

För tänk dig följande: Området du bor i har dåligt rykte. Tidningarna skriver om våldet, om de fula husen och trångboddheten. Men inget sägs om det rika kulturlivet, de drivna ungdomarna eller det mångsidiga föreningslivet. Fast du inte känner igen dig i bilden av ditt område, fast du vet att din ort har mycket mer att erbjuda än vad folk tror, inser du att ni inte kommer undan den här bilden. Din egen och dina grannars röster och berättelser kommer inte fram. Kommer du från ett sådant område låter du kanske bli att skriva ut din adress i cv:t när du söker jobb. Går du på fest berättar du kanske inte var du bor. För du vet ju vad folk kommer att tänka.

Med våra muralprojekt har vi som mål att bryta tystnaden som boende i den här typen av områden upplever. Vi vill lyssna på de som framställs som svaga, se dem för den kunskap de besitter, och ge dem möjligheten att ta makten över berättelsen om sig själva. Vi vill så frön till demokratiska processer i staden som fortsätter spira långt efter det att muralprojektet är över. Och med den här boken vill vi hjälpa andra att göra samma sak. Med tiden hoppas vi se en social rörelse av kollektivt skapade muralmålningar växa fram."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Betongen berättar : handbok för muralaktivister
  2. +
  3. Magic City - The Art of the Street: Stockholm Edition

De som köpt den här boken har ofta också köpt Magic City - The Art of the Street: Stockholm E... av Carlo McCormick (häftad).

Köp båda 2 för 209 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ester Barinaga

  • Skrivande om skrivande

    Mats Alvesson, Ester Barinaga, Sara Beischer, Nina Björk, Annelie Bränström Öhman

    Vad har skrivande för roll i vår forskning? Hur kan vi använda skrivande som ett sätt att tänka, lära, förstå och samtala? Kan skrivande vara metod? I Skrivande om skrivande möter du skribenter med bakgrund såväl i akademin som i skönlitteratur, p...