Visby Världsarvsstad (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Gotländskt Arkiv (del 87)
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2015-09-01
Förlag
Fornsalens Förlag
Dimensioner
249 x 215 x 22 mm
Vikt
865 g
ISBN
9789188036933
Visby Världsarvsstad (inbunden)

Visby Världsarvsstad

Inbunden Svenska, 2015-09-01
254
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I över tusen år har Visby varit en mötesplats för människor från när och fjärran. Olika kulturer har influerat staden som genom sekler vuxit fram till vad den är i dag - en levande världsarvsstad.

För 20 år sedan blev Visby utnämnt till Världsarvet Hansestaden Visby. Vad innebär det då att vara ett världsarv, hur gick processen till och hur har världsarvsstatus och exklusivitet påverkat Visbys och Gotlands utveckling? Det är några frågor vi vill besvara i Visby Världsarvsstad.

16 författare med olika kompetens och erfarenheter ger i boken sin personliga bild av Visby. Genom deras röster ger vi en inblick i stadens historia och förmedlar hur Visby utvecklats, samtidigt som vi undersöker hur det är att leva och bo i ett världsarv. Vi berättar om hur livet gestaltade sig för kvinnorna under 1800-talet och lyfter fram nya forskningsresultat rörande den medeltida hamnen.

Vad är egentligen ett världsarv? Det är viktigt att vända och vrida på begreppet för att se vad det står för i ett större perspektiv. Vi följer den spännande vägen till bevarande och världsarvsutnämning. Flera berättelser ger oss en påminnelse om hur mycket arbete och slit som lades ner både inom det gotländska samhället och i internationella sammanhang för att nå fram till världsarvsstatus.

Intresset för ruinerna väcktes redan i början av 1800-talet och faktum är att ett bevarandearbete bedrivits ända sen dess, även om begreppet levande innerstad kom senare. Utan muren hade det inte blivit något världsarv. Vi följer historien med muren som utgångspunkt. Ringmuren och ruinerna är det som drar mest turister och berör besökare. Med muren skapas en tydlig gräns mot omvärlden vilket medför gemenskap innanför, men också utanförskap för de på andra sidan, både nu och historiskt.

Intervjuer med företagare och verksamma inom besöksnäringen visar på både möjligheter och begränsningar. Klart är att stoltheten över Visby är tydlig oavsett världsarvsstämpel eller ej. För att vara en småstad avundas säkert många Visbys utbud och bredd också vad gäller restauranger, hotell och butiker - oberoende av årstid.

Det finns gott om uppfattningar kring befolknings- och bebyggelseutveckling i staden innanför murarna. Vi har tagit fram statistik som borde vara ett intressant underlag att arbeta vidare med.

Fotograf Sara Appelgrens nytagna bilder fångar Visbys finstämda färgskala, gatunätet med smala gränder och kastar nytt ljus över mur och ruiner. Genom hennes lins visas staden - allt ifrån Almedalen i skirt morgonljus till Stora torgets myllrande kvällsliv.

Läs, njut och fundera över vårt gemensamma världsarv!
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Visby Världsarvsstad
  2. +
  3. Gotland Idrottsön

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gotland Idrottsön av Fredrik Emdén, Maria Modig, Carl-Henrik Fridén, Göran Willis, Anders Mattsson (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Cathrin Emdén