Björk : svart på vitt om myllrande mångfald (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
101
Utgivningsdatum
2015-05-28
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Medarbetare
Tunon, Håkan (red.) / Demker, Oloph (form) / Tunón, Håkan (foto)
Illustratör/Fotograf
Martin Holmer
Dimensioner
220 x 183 x 10 mm
Vikt
303 g
SAB
Uffaöz Björkväxter,Ue.052
ISBN
9789188083005
Björk : svart på vitt om myllrande mångfald (häftad)

Björk : svart på vitt om myllrande mångfald

(14 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-05-28
149
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den vackra björken med svarta fläckar på vit näver är ett träd som alla känner igen, fast i Sverige handlar det faktiskt om tre olika arter. Björkvedens värde vid eldning är också välbekant och uppskattat. Björkens vita stammar och nyutspruckna blad lyser genom dikter, berättelser och bilder av Sverige. I den nostalgiska drömmen om hembygd står björken invid den röda stugans knut. Den här boken handlar om hur björken själv är en sorts hembygd för mängder av kryp, svampar, lavar och mossor.

I både Finland och Ryssland ses björken som en nationalsymbol. Den flikbladiga ornäsbjörken utsågs av Sveriges Stadsträdgårdsmästare till riksträd 1985. I den samiska mytologin ansågs björken vara gudinnan Sarakkas boning och björkens betydelse i såväl svensk som samisk slöjd är stor. Björkens betydelse för utsmyckning vid midsommar ligger också djupt rotad i den svenska folksjälen. Björken är i sanning ett mycket märkvärdigt träd.

Björkboken är en uppföljare till böckerna Sälg: livets viktigaste frukost (2009 [2011]) och Asp: darrar min asp, myllrar min värld (2012), och liksom de bägge föregångarna är även denna författad av naturvårdaren Bengt Ehnström i Nås och illustrerad av konstnären Martin Holmer i Vendel. Den här gången läggs fokus emellertid alltså på björken.

Titeln "Björk: svart på vitt om myllrande mångfald" syftar på alla de organismer som är knutna till björken. Precis som aspen och sälgen fungerar björken som ett drivhus för ett stort antal organismer, såsom fjärilar, fåglar, lavar, mossor, skalbaggar och steklar. Bland fåglarna är gamla björkar med inslag av död ved särskilt viktiga för den hotade vitryggiga hackspetten. Björken är en självklarhet i ett varierat landskap där olika trädslag i olika ålder bidrar till en rikare miljö.

Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF har gemensamt skapat förutsättningar för att producera boken med Bengt Ehnströms kluriga kunskap om kryp i form av text och Martin Holmers förträffliga illustrationer av alla de kryp som lever med björken.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Björk : svart på vitt om myllrande mångfald
  2. +
  3. Gran : grann, grandios och rik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gran : grann, grandios och rik av Bengt Ehnström (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Björk : svart på vitt om myllrande mångfald. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra bok, enkel och ändå uttömmande om mångfald
    Richard Åkesson, 27 juli 2015

    Mycket bra bok. Ehnström är en oerhört kunnig person och läsningen blir inte svår eller tråkig. Bilderna lyfter, det lätta språket också och detta är en bok som alla med känsla för träd borde läsa och äga. Björken har länge varit illa sedd, sly och brännved. Men den betyder så mycket mer om den får åldras.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Ehnström