Körsbärslandet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2016-07-26
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Christine Bredenkamp
Originaltitel
Altes Land
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
537 g
SAB
Hce
ISBN
9789188107121
Körsbärslandet (inbunden)

Körsbärslandet

(20 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-07-26
199
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Debutanten Dörte Hansen stod för Tysklands största litterära sensation 2015. Hennes Körsbärslandet (Altes land) blev årets mest sålda bok och tog såväl läsare som kritiker med storm.

Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver Dörte Hansen i Körsbärslandet en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. Och här, utspelar sig en historia som kryper in under huden på läsaren och stannar kvar länge.

I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn. Tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de vore prispokaler. Och där hennes man älskar en annan.

Dörte Hansen flätar skickligt ihop livets mörka och ljusa sidor. I botten på Körsbärslandet ligger en nattsvart flykt undan krig och en skildring av den rotlösa sorg man som flykting bär med sig resten av livet. Här finns en svärmor som drivs till själsligt fördärv av sin svärdotter och en mor som överger sitt barn. Men här finns lika många ljusa trådar som lyser upp berättelsen och som lockar till skratt. Inte minst i Dörte Hansens sätt att berätta sin historia. Med knastertorr humor skildrar hon egensinniga, kantiga karaktärer. Hon målar upp komiska krockar när oförstående stadsbor möter motsträviga bönder och hon dissekerar humoristiskt Hamburgs hipsterföräldrar.

Dörte Hansen är född 1964 i Husum, lärde sig först i grundskolan att det fanns andra språk i världen förutom plattyskan. Hennes entusiasm visste inga gränser och ledde till studier i främmande språk som galliska, finska och baskiska vilket så småningom blev en doktorsexamen i lingvistik. Därefter bytte hon bana och blev journalist, jobbade några år som redaktör på NDR (Norddeutscher Rundfunk) och arbetar i dag som författare för radio och media. Hon bor i Hamburgtrakten. Körsbärslandet är hennes första roman.

"Den här romanen är välgörande annorlunda. Ingen romantik. Klichébefriad. Starka, knöliga karaktärer, en berättelse som ekar lika länge som det stora mörka lanthuset knakar och stönar." (NDR Buch des Monats März)

"Det är en sann bragd att skriva en roman som lika lättsamt skildrar de som flyr gentrifieringen som förändrings-resistenta bönder; som karaktäriserar hipsters och landsbygdens invånare med ironi utan att för den skull bli föraktfull." (Stuttgarter Zeitung, Markus Reiter)

"Dörte Hansen (...) är en begåvad berättare, en vaken iakttagare med precis formuleringskonst - alltid skarpsinnig och med knastertorr humor." (Cuxhavener Nachrichten, Wiebke Kramp)

"Hansens debutroman om skillnaderna mellan de bofasta och de rotlösa har snabbt blivit en bästsäljare. Och det med rätta, eftersom det är en inkännande och taktfull roman, välgörande underhållning." (Die Zeit, Marie Schmidt)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Körsbärslandet
 2. +
 3. Middagstimmen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Middagstimmen av Dörte Hansen (inbunden).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Körsbärslandet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant, men lite rörig.
  Britt, 23 april 2017

  Tankeväckande bok, som beskriver efterföljderna för några personer, som var med om tyskarnas flykt från ryssarna och deras intervention av det forna Ostpreussen 1945.
  Lite rörigt ibland med persongalleriet, och att man rör sig mellan nu-och då-tid ideligen.
  Många tankar omkring invandring och invandrarnas problem med livstrauman bakom sig.
  Berör även många andra nutidsfenomen, bl.a. den romantiska uppfattningen om att "flytta till landet", stadsbor dom försöker vara "eko-bönder"... Läs hela recensionen

 2. En av de mest gripande böcker jag läst i år!
  Anna Nordström, 12 augusti 2016

  Den här boken är något av det mest gripande jag har läst i år. Det är en berättelse om ett par starka kvinnor som "håller huvudet högt fast halsen är skitig". Det är också en berättelse om flyktingar i andra världskrigets kölvatten, vilket gör den väldigt aktuell.

  Boken är både ömsint, kärv och kärleksfull. Den är också en underbar drift med skillnaderna mellan stadsbor och landsortsbor.

  Karaktärerna är fantastiska och beskrivna med varm humor. Jag ska sent glömma den lille ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Dörte Hansen

Bloggat om Körsbärslandet