Körsbärslandet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2017-06-19
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Christine Bredenkamp
Originaltitel
Altes Land
Dimensioner
180 x 110 x 18 mm
Vikt
161 g
SAB
Hce
ISBN
9789188107282
Körsbärslandet (pocket)

Körsbärslandet

(51 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2017-06-19
69
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
" Jag älskar allt med den här boken ... "
Malin Persson Giolito, Amelia

" Vackert skrivet om flykten till landet ... En bok som kanske förändrar mig och utmanar mina egna livsval. "
Ingrid Bossedal, Göteborgs-Posten

Debutanten Dörte Hansen stod för Tysklands största litterära sensation 2015. Hennes Körsbärslandet (Altes land) blev årets mest sålda bok och tog såväl läsare som kritiker med storm.

Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver Dörte Hansen i Körsbärslandet en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. Och här, utspelar sig en historia som kryper in under huden på läsaren och stannar kvar länge.

I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn. Tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de vore prispokaler. Och där hennes man älskar en annan.

Dörte Hansen flätar skickligt ihop livets mörka och ljusa sidor. I botten på Körsbärslandet ligger en nattsvart flykt undan krig och en skildring av den rotlösa sorg man som flykting bär med sig resten av livet. Här finns en svärmor som drivs till själsligt fördärv av sin svärdotter och en mor som överger sitt barn. Men här finns lika många ljusa trådar som lyser upp berättelsen och som lockar till skratt. Inte minst i Dörte Hansens sätt att berätta sin historia. Med knastertorr humor skildrar hon egensinniga, kantiga karaktärer. Hon målar upp komiska krockar när oförstående stadsbor möter motsträviga bönder och hon dissekerar humoristiskt Hamburgs hipsterföräldrar.

Dörte Hansen är född 1964 i Husum, lärde sig först i grundskolan att det fanns andra språk i världen förutom plattyskan. Hennes entusiasm visste inga gränser och ledde till studier i främmande språk som galliska, finska och baskiska vilket så småningom blev en doktorsexamen i lingvistik. Därefter bytte hon bana och blev journalist, jobbade några år som redaktör på NDR (Norddeutscher Rundfunk) och arbetar i dag som författare för radio och media. Hon bor i Hamburgtrakten. Körsbärslandet är hennes första roman.

"... boken är lättläst och underhållande, men rymmer också nog med mörker för att inte falla ned i feelgoodträsket: oläkbara flyktingtrauman, felaktiga livsval, sorg och tomhet. Varje mening i boken är för övrigt oklanderligt uppbyggd och kapitlen likaså. "
Malte Persson, Expressen

"Är man på duktigt litteraturvetar-humör kan man beskriva berättelsen om Ida, Vera och Anne som en gripande släktroman om tre generationer kvinnor med kriget som mörk fond. En gladare skit hojtar att det handlar om komiska kulturkrockar mellan innerstadshipsters och bönder. Båda beskrivningarna stämmer, och det är just den bångstyriga blandningen av sorg och satir som gör Körsbärslandet så underbar. Språket knastrar som brasved, karaktärerna är ilskna och omöjliga, här finns fisförnäma svärdöttrar och envisa farmödrar och otrohet och förlåtelse samt inte minst! hiskeliga mängder fruktbrännvin att bli lycklig av. Det olländska budskapet: det går att hitta gemenskap även i ensamhet. "
Jenny Lindh, M-magasin
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Körsbärslandet
 2. +
 3. En katts resedagbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt En katts resedagbok av Hiro Arikawa (pocket).

Köp båda 2 för 138 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Körsbärslandet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant kvinnohistoria och nutidsbeskrivning

  Boken beskriver på ett realistiskt sätt hur miljön kan påverka flera generationer kvinnor från 2:a världskriget till nutid. Med utgångspunkt från det nutida tyska samhället med en stor andel stadsbo erfarenhet. Nästan mer Stockholmsk än Stockholmarna själva dvs. att leva i ett överflöd av materiell konsumtion och psykiska problem. Den till och med tar upp och pekar på problematiken mellan stad och landsbygd, som återspeglas i brexit och andra nutida rörelser som pekar på de ekonomiska skilln... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Dörte Hansen

 • Altes Land

  Dörte Hansen

  Zwei Frauen, ein altes Haus und eine Art von Familie Das "Polackenkind" ist die fünfjährige Vera auf dem Hof im Alten Land, wohin sie 1945 aus Ostpreußen mit ihrer Mutter geflohen ist. Ihr Leben lang fühlt sie sich fremd in dem großen, k...