En annan historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2017-01-20
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Backman, Parasto (form) / Lindberg, Hanne (form)
Illustratör/Fotograf
Sara Andreasson
Dimensioner
250 x 20 x 20 mm
Vikt
771 g
SAB
Ls
ISBN
9789188123459

En annan historia

(12 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-01-20
209
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  169
Visa alla 1 format & utgåvor
Det här är ingen historiebok. Det är en bok med berättelser om människor vi bör minnas. Personer att referera till, citera och inspireras av.

Det är dags att på bred front lyfta fram en annan historia. Flytta fokus. Korrigera och komplettera världsbilden. Just den här boken tar sin början för niotusen år sedan och sträcker sig fram till i dag, från Barumskvinnan till Mama Masika.

Femtioen skribenter har i En annan historia valt varsin person att porträttera. Här får du lära känna mattesnillen, låtskrivare, politiker, rösträttskämpar, tennisstjärnor, husmödrar, författare, jägare, börshajar och barnmorskor som alla bidragit till att skapa världen i dag. Femtioen personer som du, genom att läsa denna bok, är med och för in i evigheten.

Lina Thomsgård (red.) är programledare och skribent.

*

Medverkande skribenter: Alice Kassius Eggers, Ana Udovic, Andreas Cervenka, Anna Charlotta Gunnarson, Anneli Jordahl, Annika Lantz, Annika Norlin, Behrang Behdjou, Bilan Osman, Björn af Kleen, Bodil Jönsson, Ebba Witt-Brattström, Elsa Westerstad, Eva Franchell, Fanna Ndow Norrby, Federico Moreno, Ida Therén, Isobel Hadley-Kamptz, Jenny Aschenbrenner, Jenny Damberg, Jenny Lindh, Johanna Frändén, Johanna Koljonen, Johanna Palmström, Jonna Sima, Kalle Lind, Karin Thunberg, Klas Ekman, Kristina Lindquist, Kristofer Ahlström, Lisa Ehlin, Lisa Förare Winbladh, Lisa Magnusson, Magda Gad, Malte Persson, Marimba Roney, Martin Gelin, Martina Montelius, Micael Dahlen, Nadia Jebril, Natalia Kazmierska, Nike Markelius, Patrik Lundberg, Sanna Lundell, Sara Martinsson, Simon Bank, Susanna Alakoski, Tara Moshizi, Tone Schunnesson, Valerie Kyeyune Backström, Wanda Bendjelloul

*

Denna kväll, då jag borde läsa en massa annat inför morgondagen, har jag istället ägnat en timme åt att försöka slita mig från alla (kvinno-) öden och äventyr jag inte visste att jag saknat.
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister

Texterna är roliga, tillgängliga och drivna av personligt intresse En klar förtjänst med boken är att den öppnar för ett samtal om vårt historiska minne, om vad vi väljer att förmedla för att förstå och gå vidare.
Expressen

Läser vidare och får gåshud på samma vis som när jag scrollar bilderna från Womens march, vi är så många. Så starka de här berättelserna inte bara jämnar väg, de bryter mark och lägger ut räls.
Dagens Nyheter

51 berättelser om 51 mycket intressanta kvinnor som aldrig fick plats i skolans historieböcker men som skribenterna har gett liv igen. Läs!
Katrineholms-Kuriren

[S]å många fina berättelser och alla skrivna på ett personligt vis. Det som skulle kunna vara en spretig antologi, blev snarare en underbar mix av olika personer och olika stilar. Det är en oerhört viktig bok som förhoppningsvis är ett startskott för fler historier om kvinnor.
Feministbiblioteket

Här finns bråkiga människorättsaktivister och okända schlagersnillen. Detta är inte bara underhållande utan även viktig folkbildning. Sydsvenskan Med sin bokstavliga titel låter denna antologi 51 skribenter skriva in 51 kvinnor i historien som borde varit där från början.
Jan Gradvall i Dagens industri

Men när jag känner efter är det inte trött jag är. Utan glad över boken. Glad att det går att omskriva eller tillskriva historien fler berättelser. Glad över att personer som Oum Kalthoum, Johanna Bovall Hedén och Sister Rosetta Tharpe hamnar i min hjärnas minne. Glad över att min brorsdotter har födelsedagskalas och jag får ge henne chansen till en mer rättvis bild av historien. För kanske kommer hon få berätta historien för släkten efter oss, om tiden när kvinnors erfarenheter fortfarande i så stor utsträckning ansågs oskrivbara och hur vi tillsammans ändrade på det.
Torun Carrfors i ETC
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En annan historia
 2. +
 3. Allt jag fått lära mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag fått lära mig av Tara Westover (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av En annan historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det visste jag inte...
  Bripperi (Stockholm), 21 mars 2017

  Många aha-upplevelser. En helt enkelt riktigt bra annan historia. Ada Lovelace var ett häftigt möte för en gammal IT-människa och för att inte tala om Aina Cederblom.

 2. Kvinnohistoria
  Evamaria Björk, 13 februari 2017

  En bok som behövs!
  Kända och okända kvinnor får ta plats.
  Välskriven om viktigt ämne.
  Och framförallt med ett seriöst mål.

 3. Bra bok med konstigt utseende
  Sister (Lund), 6 februari 2017

  Bra urval och bra texter. Men varför det udda formatet, den konstiga stilsorten och allmänt krånglig layout? Ska det få boken att sticka ut?

  Bättre hade varit en mer konventionell framtoning som låtit Innehållet tala för sig själv utan krusidullerna.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lina Thomsgård

 • Arkivism : en handbok : hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning

  Helene Larsson Pousette, Lina Thomsgård, Mia Skott, Marie Steinrund, Lisa Qviberg

  #Arkivism Vi lever i en unik tid vi skapar, startar, driver, kämpar, anställer, organiserar oss, vårdar, verkar och lever som aldrig förr. Men vad kommer framtiden att minnas av allt vi gjort? EN PRAKTISK HANDBOK OCH EN GÅVA TILL KVINNAN I DITT LI...

 • Arkivism

  Lina Thomsgård, Helene Larsson Pousette

  #ARKIVISM Vi lever i en unik tid vi skapar, startar, driver, kämpar, anställer, organiserar oss, vårdar, verkar och lever som aldrig förr. Men vad kommer framtiden att minnas av allt vi gjort? EN PRAKTISK HANDBOK OCH EN GÅVA TILL KVINNAN I DITT LI...