Östersjöar (cd-bok)
Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Inläsare
Tomas Tranströmer
Speltid
24m
Utgivningsdatum
1997-08-01
Förlag
Bokbandet
Medarbetare
Tranströmer, Tomas (inläsare)
Dimensioner
125 x 140 x 10 mm
Vikt
100 g
Antal komponenter
1 CD
SAB
Hc.03/LC
ISBN
9789188152039

Östersjöar

en dikt i sex avsnitt

(3 röster)
CD-bok, Svenska, 1997-08-01
124 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Östersjöar, min enda verkligt långa dikt, växte fram de första åren på 1970-talet. Jag hade länge längtat efter att få breda ut mig, att skriva något som styrdes av spontana associationer inom en vid ram. Jag sökte efter ett tema som tillät detta och som uppmuntrade till utflykter och vitt skilda perspektiv. Att temat blev Östersjön är egentligen ganska naturligt med tanke på min biografi.
Min mammas sjukdom och död i slutet av 60-talet aktualiserade mina morföräldrars liv. En resa till Estland och Lettland 1970 är också en viktig bakgrund till dikten. Ett nyckelord i dikten är 'gräns'. Östersjön var då en betydligt obönhörligare gräns än nu. Men Östersjön är också en kommunikationsväg. 'Libau' i avsnitt I är samma stad som 'Liepãja' i avsnitt IV.
Dikten är geografisk, historisk, politisk och introspektiv. Den innehåller autentiskt stoff. Det som låter dokumentariskt i den är verkligen dokumentariskt. Det som håller ihop alltsammans är min personliga röst, mitt eget tonfall. För mig hör de sex avsnitten ihop och jag välkomnar tillfället att få presentera dikten i dess helhet."
/Tomas Tranströmer 1990
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Östersjöar
  2. +
  3. Sorg och vemod : ett urval av svenska dikter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sorg och vemod : ett urval av svenska dikter av Bo Bergman, Karl Asplund, Pär Lagerkvist, Erik Axel Karlfeldt, Ola Hansson (cd-bok).

Köp båda 2 för 262 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Östersjöar

Övrig information

Tomas Tranströmer läser Östersjöar

Östersjöar, min enda verkligt långa dikt, växte fram de första åren på 1970-talet. Jag hade länge längtat efter att få breda ut mig, att skriva något som styrdes av spontana associationer inom en vid ram. Jag sökte efter ett tema som tillät detta och som uppmuntrade till utflykter och vitt skilda perspektiv. Att temat blev Östersjön är egentligen ganska naturligt med tanke på min biografi.

Min mammas sjukdom och död i slutet av 60-talet aktualiserade mina morföräldrars
liv. En resa till Estland och Lettland 1970 är också en viktig bakgrund till dikten. Ett nyckelord i dikten är 'gräns'. Östersjön var då en betydligt obönhörligare gräns än nu. Men Östersjön är också en kommunikationsväg. 'Libau' i avsnitt I är samma stad som 'Liepãja' i avsnitt IV.

Dikten är geografisk, historisk, politisk och introspektiv. Den innehåller autentiskt stoff. Det som låter dokumentariskt i den är verkligen dokumentariskt. Det som håller ihop alltsammans är min personliga röst,
mitt eget tonfall. För mig hör de sex avsnitten ihop och jag välkomnar tillfållet att få presentera dikten i dess helhet.

Tomas Tranströmer 1990