Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Absint (del 1)
Antal sidor
342
Utgivningsdatum
2015-09-22
Upplaga
1
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Maria Ortman
Originaltitel
Utas és Holdvilág
Dimensioner
205 x 145 x 25 mm
Vikt
415 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155009
Resa i månljus (häftad)

Resa i månljus

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2015-09-22
239
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Mihály har fått Erzsi att lämna sin förmögne man och gifta sig med honom och nu är de på bröllopsresa i Italien. Men redan första kvällen lämnar han Erzsi ensam på hotellet och ger sig ut på strövtåg i Venedigs magiska gränder. Och när han några dagar senare oväntat stöter ihop med en gammal ungdomsvän väcker det en uppsjö av minnen till liv, och den tvekan han i själva verket känner inför äktenskapet och hela vuxenlivet blir akut. Under den fortsatta resan stiger Mihály halvt medvetet på fel tåg och låter Erzsi ensam åka vidare. Det blir för hans del början till en lång yttre och inre vallfart där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format hans liv: den brådmogne sökaren Ervin, den äventyrlige och halvkriminelle János, och framför allt de säregna syskonen Ulpius, den dödsmärkte Tamás och hans oförglömliga syster Éva.

Resa i månljus skrevs 1937 och är en av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker. Författaren, Antal Szerb, föddes i Budapest 1901 som son till en assimilerad judisk köpman. Hans korta liv präglades av kärleken till den europeiska kulturen och litteraturen. Utanför sitt hemland Ungern är han främst känd för sina romaner och noveller men han var även en produktiv litteraturvetare och forskare som blott 39 år gammal skrev ett klassiskt verk om världslitteraturen. På grund av sin judiska bakgrund avskedades han i början av fyrtiotalet från sin professur vid universitetet i Szeged, trots att han var döpt katolik. Antal Szerb dog i ett koncentrationsläger i januari 1945. Han begravdes i en massgrav.

Röster om boken:

"En underbar klassiker som nu äntligen får komma ut på svenska. Resa i månljus är en roman som i likhet med Stefan Zweigs Världen av i går eller John Williams Stoner har alla förutsättningar att hitta en ny och stor publik."
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

"Jag är avundsjuk på er som ännu inte har läst den!"
C-G Karlsson, SVT Gokväll

"Ordflödet i romanen är berusande vackert och vackert översatt är det också."
Hufvudstadsbladet

"En njutning för dig som vill tänka när du läser. Klar för Guldkorn 2016." Bloggen Kring böcker
"Resa i månljus är ett mästerverk."
Sune Johannesson, Kristianstadsbladet

"Resa i månljus är skriven på en fullkomligt betagande prosa, med en på en gång drömsk och ironisk grundton, och med högst oväntade vändningar i intrigen."
Martin Lagerholm, Borås Tidning

"Resa i månljus är en klassiker i den ungerska litteraturen och dess storhet ligger främst i berättandet. Szerbs språk är stillsamt flödande, återhållet men ändå inträngande och levande."
Hans Olov Ohlsson, NSD

"Det är en njutning att läsa Antal Szerb, i Maria Ortmans utmärkta översättning, och skönheten i det han beskriver gör det så mycket svårare att förstå sig på de onda krafter som dödade honom och slet bort en så stor del av Europas själ."
Elisabeth Brännström, Tidningen Kulturen

"En underbar kärleksförklaring till livet bortom alla konventioner."
Focus

"Jag kan inte minnas när jag senast läste ut en roman och genast vände tillbaka till första sidan för att börja om från början igen. Ända tills jag läste Resa i månljus vill säga."
The Guardian
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Resa i månljus
 2. +
 3. Oppermanns

De som köpt den här boken har ofta också köpt Oppermanns av Lion Feuchtwanger (häftad).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Resa i månljus. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Språket översättningen
  Birgitta Danielsson, 16 augusti 2016

  Han berättar en fantastisk historia som helt reflekteras i hans språk o i den fina översättningen som överensstämmer med stämningen i den ungerska texten

 2. En vacker och fascinerande roman!
  Axel (Stockholm), 29 september 2015

  En fascinerande berättelse som verkligen stannar kvar i minnet. Den är både gripande och roande, med ett vackert språk i fin översättning. Är man dessutom Italienälskare måste man bara läsa den!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Antal Szerb