Morgonrodnad (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
455
Utgivningsdatum
2016-06-16
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188168320
Morgonrodnad (e-bok)

Morgonrodnad (e-bok)

Socialismens stil och mytologi 1871-1914

E-bok (EPUB), Svenska, 2016-06-16
159
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Få ideologiska rörelser har spridits så snabbt över jorden som socialismen. Sedan mitten av 1800-talet har den inte bara satt djupa spår inom politiken och det sociala livet utan också haft en avgörande betydelse inom konst, litteratur, religion och livsåskådning. Många har beskrivit socialismens rationella sidor, men ingen rörelse blir mäktigutan att sätta hjärtan i brand.

I Morgonrodnad. Socialismens stil och mytologi 1871?1914 får vi återupptäcka en romantisk och mytisk sida hos Socialismen där Jesus är en större hjälte än Marx och strävan efter ?det vackra? är ett argument för det klasslösa samhället. Religionshistorikern Stefan Arvidsson beskriver socialisternas bruk av gamla myter och historier i deras konst och propaganda och fördjupar sig i de kulturella ideal som dominerade rörelsen runt förra sekelskiftet.

Myterna och stilidealen spåras till det mäktiga amerikanska ordenssällskapet The Holy and Noble Order of the Knights of Labor, men även i Europa försökte konstnärer skapa en helt ny socialistisk kultur som skulle förvandla livets alla sysslor till ?skön konst?. Det är en hisnande resa i tid och rum, i politik och estetik!

Sagt om boken:

Morgonrodnad är en fascinerande bok om en ytterligt fascinerande tid. Det är svårt att på litet utrymme göra den rättvisa.
Ulrika Stahre, Aftonbladet 29/1 2016

Mycket finns [?] att hämta för den som intresserar sig för spännvidden i socialistiskt tänkande.
Inga Sanner, Respons nr 2, 2016
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Arvidsson Stefan

  • Minne och myt

    Berggren Åsa, Arvidsson Stefan, Hållans Ann-Mari

    Vad har Ground Zero i New York gemensamt med sydskånska gravar från jägarstenåldern? Vad har trädet i barndomens trädgård gemensamt med husgrunder av sten från yngre järnåldern? Dessa till synes väsensskilda företeelser spelar alla en roll i skapa...

Bloggat om Morgonrodnad