Har du fått kvicksilver på hjärnan (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (1.7 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-10-29
Förlag
Ebes förlag
ISBN
9789188187697
Har du fått kvicksilver på hjärnan (e-bok)

Har du fått kvicksilver på hjärnan E-bok

E-bok (PDF), Svenska, 2019-10-29
69
Ladda ned och läs i en e-boksläsare. Tips på appar
Historien om en arbetsmiljöskandal och ett folkhälsoproblem.

Kvicksilver
är ett av jordens farligaste ämne. Kontinuerlig kontakt med kvicksilver kan drabba framför allt nervsystemet och hjärnan. Trots kunskapen om detta har man under 150 år använt amalgam innehållande 50 % kvicksilver som tandlagnings-material i människors tänder. Varför dröjde det ända till EU:s förbud 2009 innan Sverige stoppade detta giftiga ämne?

I och med kvicksilverförbudet kan man kanske tro att debatten är över - men de flesta i den äldre befolkningen har kvar sina kvicksilverläckande amalgam-lagningar och de sjuka förnekas rätten att ta bort dem. Kvicksilver förs vidare via navelsträngen till fostret vilket innebär att den största delen av Sveriges befolkning har fått kvicksilver på hjärnan och i den övriga kroppen, vilket i sin tur kan orsaka en rad sjukdomar.

Det märkliga är att Socialstyrelsen och många tandläkare fortfarande förnekar riskerna med läckage av detta gift och envist hävdar att förbudet enbart tagits av miljöskäl.

INGÅR INTE MÄNNISKAN I MILJÖN?

En grupp som varit särskilt utsatta för kvicksilver är tandvårdspersonalen som konstant har utsatts för detta giftiga ämne i sitt arbete. Trots detta nekas de rätten att få sina kvicksilversymtom godkända som arbetsrelaterade skador.

I denna bok får du följa den 150-åriga debatten om amalgamet samt om kvicksilvrets påverkan på människokroppen. Författaren har digra vetenskapliga fakta som grund samtidigt som vi får följa Socialstyrelsens underlåtenhet att stoppa amalgamet trots att man visste att det var ett farligt tandlagningsmaterial.

Den slutliga frågan blir - vem eller vilka hade något att vinna på detta?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Margaretha Molius

  • Förgiftad på jobbet? : är tandsköterskor immuna mot kvicksilver?

    Margaretha Molius

    Varför har ansvariga myndigheter helt struntat i den lag som instiftades av regeringen redan 1929  - Lag om farliga arbeten? Denna lag tillkom för att skydda anställda som kom i kontakt med farliga ämnen vari kvicksilver och amalgam ingick. A...

  • Förgiftad på jobbet?

    Margaretha Molius

    Varför har ansvariga myndigheter helt struntat i den lag som instiftades av regeringen redan 1929 - Lag om farliga arbeten? Denna lag tillkom för att skydda anställda som kom i kontakt med farliga ämnen vari kvicksilver och amalgam ingick. ALLA so...