Karl Staaff, försvaret och demokratin (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2015-09-28
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 130 x 10 mm
Vikt
223 g
SAB
Lz Staaff, Karl
ISBN
9789188193025
Karl Staaff, försvaret och demokratin (häftad)

Karl Staaff, försvaret och demokratin

Häftad Svenska, 2015-09-28
135
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
1914 med kungens borggårdstal som tvingade bort Karl Staaffs liberala regering är det mest dramatiska året i modern svensk historia. Ofta har det kallats en konflikt om försvaret, men i boken skildrar Hans Lindblad att det handlade om mycket mer. Staaff beskrev det själv som frågan om herremakt eller folkmakt skulle råda. Personlig kungamakt eller parlamentarism.

De politiska lidelserna var extremt uppskruvade och kulminerade från hovet och andra konservativa grupper i en brutal hat- och lögnkampanj där Staaff utmålades som landsförrädare och rysk spion. Åren kring första världskrigets utbrott kännetecknades av en stark social konfrontation där överklassen såg sina privilegier hotade. Lindblad beskriver Staaffs arbete för ett effektivare och mer planmässigt försvar.

Under hundra år har en ofta vilseledande bild givits av Staaffs insatser rörande försvaret. Lindblad anknyter i stället till generallöjtnant Carl Björeman som betecknat Karl Staaff som den ende försvarspolitikern med framtidsvisioner under 1900-talet". Staaff pläderade för ett planmässigt försvar med effektivt utnyttjande av skattebetalarnas pengar, men ännu hundra år senare är det en tanke som aldrig blivit verklighet.

Hans Lindblad. Gävle, är tidigare liberal riksdagsman och försvarsdebattör. Han har givit ut flera böcker, senast Kärlek, tbc och liberalism - en biografi om Sven Wedén.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Karl Staaff, försvaret och demokratin
 2. +
 3. Karl Staaff : arbetarvän, rösträttskämpe och socialreformator

De som köpt den här boken har ofta också köpt Karl Staaff : arbetarvän, rösträttskämpe och so... av Håkan Holmberg, Anders Johnson, Marika Hedin, Svante Nycander (häftad).

Köp båda 2 för 275 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans Lindblad

 • Karl Staaff : fanförare, buffert och spottlåda - två titlar i minnesbox

  Hans Lindblad, Håkan Holmberg, Anders Johnson, Marika Hedin, Svante Nycander

  Karl Staaff var liberal partiledare, statsminister och ledande i kampen för demokratin i början av 1900-talet. Den fjärde oktober 2015 är det 100 år sedan hans bortgång. Ekerlids Förlag och Karl Staaffs fond för frisinnade ändamål ger därför ut tv...

 • Kärlek, tbc och liberalism : en biografi om Sven Wedén

  Hans Lindblad

  Kärlek, tbc och liberalism är på samma gång politisk biografi, gripande kärlekssaga och medicinhistorisk skildring kring folksjukdomen lungsot. 800 kärleksbrev 1934-40 mellan Sven Wedén (1913-1976) och hans fästmö/hustru Marianne var fyllda av kän...