HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
415
Utgivningsdatum
2016-10-07
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Ander, Jan-Erik (form)
Dimensioner
240 x 170 x 35 mm
Vikt
720 g
SAB
Qeab
ISBN
9789188193896
HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch (inbunden)

HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch

(43 röster)  |  Läs 16 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-10-07
207
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ Bank och Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade bankkrasch var ett faktum. Två månader tidigare hade banken avvecklat sin tradingportfölj, med en förlust på över 1,2 miljarder kronor. Bankens ägare, med Mats Qviberg i spetsen, beskylldes för att ha mörkat bankens dåliga affärer och svindlat aktieägarna.

Journalisten Jenny Hedelin kände tidigt att det var något skevt med hur bankkraschen skildrades i medierna och hur Finansinspektionen uppträdde. Nu, sex år senare, kan hon tillsammans med den norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen avslöja hur myndigheter och medier genom sitt agerande skadade oskyldiga, medan aktörer som förorsakade bankens förluster går fria.

Författarna har haft tillgång till interna mail, lusläst bankens dokument och grävt fram bortsorterat förundersökningsmaterial. Samtidigt har de använt sig av okonventionella metoder som att arbeta under täckmantel och göra hemliga inspelningar.

HQ-Gate är en berättelse om inkompetens, myndighetsmissbruk och mygel på samhällets högsta nivå. Den brutala, osminkade sanningen om människor, opportunism, populism och personliga tragedier där nära vänner sviker när det stormar som värst.

Jenny Hedelin är journalist på Dagens Industri.
Christen Ager-Hanssen är en norsk affärsman. Han har haft ansvaret för Mats Qvibergs försvarsstrategi i HQ:s brottmål och det kommande civilmålet där HQ AB stämt Mats Qviberg m fl på 5 miljarder kronor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 406 kr

Kundrecensioner

Det finns 16 recensioner av HQGATE : den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sanningen
  michael larsson, 10 april 2017

  Här får man läsa sanningen. rekomenderar alla att läsa denna bok så alla kan se vem som är dom verkliga skurkarna

 2. Blandad
  Björn Eskilsson, 13 februari 2017

  Boken är intressant, men i och med att den är en så uppenbar partsinlaga är det svårt att värdera den. Den har en hel del intressant skvaller, men som också uppenbart bara finns med för att skada ett antal personer. Och den tappar fokus på slutet. Intressant för dom som gillar ämnet. Men ingen bred bok.

 3. Rekommenderas
  Sten Enerstam, 4 januari 2017

  Bra inblick i hur det fungerar på högsta nivå. Mycket intressant och lärorik bok i ämnet. En tankeställare för många högre tjänstemän i det svenska rättssystemet.

 4. Till viss del underhållande partsinlaga
  Braxens kusin, 10 november 2016

  Boken innehåller ett antal faktafel och mer eller mindre raljanta eller insinuanta påståeenden och vittnar ibland om en total okunskap eller ovilja att tala om sanningen eftersom dikten är mer intressant i sammanhanget. Exempelvis vill man låta påskina att Sven Hagströmers Avanza höll på med samma riskfyllda optionshandel som [Qvibergs] HQ. De eventuella derivatpositioner som Avanza redovisar är kundernas positioner och inte aktieägarnas. Man försöker förmedla bilden av att Craford fått ta em... Läs hela recensionen

 5. Enastående läsning!
  M Sand, 28 oktober 2016

  Enastående läsning!
  HQ-haveriet är en riktig praktskandal.
  Jag blir mörkrädd av alla avslöjanden i boken! Kan vi inte lita på myndigheterna?
  Läs och avgör själv.

 6. Strålande grävarbete!
  Carl F, 26 oktober 2016

  Hedelin och Ager-Hanssen har gjort ett strålande grävarbete! Trots den svåra materian och de många olika sidospåren som blev en konsekvens utav Finansinspektionens indragningsbeslut så lyckas författarna att skapa en genomgående röd tråd genom hela boken.
  Nu efter att ha läst HQGate känner jag mig grundlurad av Carolina Neuraths bok "Den stora bankhärvan"!

  Boken får 5 av 5 möjliga!

  Rekommenderas starkt som höstläsning!

 7. Måsteläsning
  Fredrik , 26 oktober 2016

  Har följt efterspelet av HQ främst genom Per Agerman och Realtid som jag tycker har varit enda tidningen som rapporterat på ett opartiskt sätt.
  Efter att ha läst hans recension av HQGate köpte jag mig också ett ex.
  Kan bara instämma i Pers rader nedan;
  "HQGATE skildrar en rå, smutsig och brutal verklighet på ett sätt som är minst sagt ovanligt inom affärslitteraturen. Upplägget och det höga tonläget gör att boken närmast ber om en motreaktion."
  För alla som på ngt sätt följt/... Läs hela recensionen

 8. Läsvärd!
  Kate W, 26 oktober 2016

  I HQ historien har jag särskilt berörts av Pernilla Ströms öde.
  Gläds att återigen kunna följa henne på HQ-bloggen. Jag tycker att HQGate har givit Pernilla upprättelse! Extra fint att boken även är tillägnad henne. Hon är i min mening en av Sveriges vassaste styrelseproffs! Hur kunde hon svartlistas och olämpligförklaras på detta sätt?
  En stor eloge till författarna som vill gräva fram sanningen i detta fulspel på hög nivå!
  Rekommenderar boken varmt.

 9. Välkomnad bok!
  CJ, 26 oktober 2016

  Intressant läsning, inte bara för att jag själv arbetar inom bank/finans, och väl känner till de personer som nämns i boken, utan för att det är ett enastående arbete som ligger bakom. Djupt imponerad av norrmannens fyndiga arbetsmetoder. Verkar tyvärr enda sättet för att få fram sanningen i denna soppa där många bara vill rädda sitt eget skinn!
  Ännu har vi nog inte sett slutet av historien HQ!

 10. Äntligen!
  Peter M., 26 oktober 2016

  Skall vi nu äntligen snart få hela sanningen om HQ-kraschen?
  Jag har följt HQ under alla år. Dels som kund och senare aktieägare.
  Jag är helt chockad efter att ha läst HQGate. Hur kunde media sprida en sådan felaktig bild av kraschen?? Följer med spänning fortsättningen!
  För alla som ännu inte läst boken; LÄS. Få upp ögonen!

 11. Fantastiskt bra!
  Magnus Nilsson, 25 oktober 2016

  Fantastiskt bra! Skulle aldrig kunna få ihop de komplexa skeendena så bra och lättfattligt . Ett litterärt verk särskilt när man kommer in i andra halvan. Där kunde jag inte släppa taget bara läste och läste och varken åt eller drack förrän jag läst hela. Det var en mäktig och fint skriven upplevelse. Hela dagen bara försvann av läsandet.

 12. Spännande läsning
  Harald H, 25 oktober 2016

  Jag har helt klart fått en helt ny bild av HQ-kraschen! Tack för utmärkt läsning och enastående grävningsarbete! En skandal att det fått gå till på detta vis.

 13. Läs!
  Sofia, 25 oktober 2016

  Mats har gått igenom en hel del och upplevt det värsta man kan uppleva - att de du trodde var vänner har visat sig vara det omvända - han har stigmatiserats som en brottsling - han är stämd för miljarder - det är på toppen av detta klart att banken togs ifrån honom (hans livsverk och miljarder i tillgångar).
  Omänskligt att någon skall behövas gå igenom detta.
  Läs boken! Jag kunde inte lägga ifrån mig den!

 14. Finansthriller!
  Aktiekungen, 24 oktober 2016

  HQGATE är inte bara en finansthriller utan dess like men också en detaljerad sammanställning om vad som faktiskt hände i banken. Boken slukar in dig i Sveriges finansvärld och alla de komponenter som det består av på ett sätt som ingen bok tidigare har lyckats med

 15. Mkt intressant läsning!
  Caroline , 24 oktober 2016

  Mkt intressant läsning!
  En bok fylld av detaljerad fakta om händelser före och efter HQ-kraschen!
  Välskriven och lätt att följa med.

 16. Märkligt språk
  Anders K, 24 oktober 2016

  Det verkar som författarna har haft väldigt bråttom på slutet. De skriver som kvällstidningsjournalister och har inte koll på materian de skriver om. Språket är under all kritik

Visa alla 16 recensioner