Upplopp.Strejk.Upplopp (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-04-29
Förlag
Tankekraft Förlag
Översättare
Oskar Söderlind, Johannes Björk, Patrik Haggren
Dimensioner
222 x 150 x 22 mm
Vikt
472 g
ISBN
9789188203472
Upplopp.Strejk.Upplopp (häftad)

Upplopp.Strejk.Upplopp

Häftad Svenska, 2019-04-29
219
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Baltimore. Ferguson. Tottenham. Paris. Under de senaste åren har vi sett hur upploppen breder ut sig i takt med att kamperna mot stat och kapital har börjat föras på gator och torg. I Upplopp. Strejk. Upplopp erbjuder den prisbelönta poeten och litteraturvetaren Joshua Clover ett nytt perspektiv på de kollektiva aktionsformernas utveckling och historia. Medan upploppet var den dominerande typen av protest i det tidigmoderna Europa, innebar industrialiseringen och arbetarrörelsens framväxt att kollektiva aktioner i allt högre grad kom att organiseras i form av strejker. Sedan 1970-talet genomlever vi en utdragen kris för kapitalismen där antalet strejker minskar drastiskt och upploppen återkommer med förnyad styrka i former där ras- och klassdimensionerna flätas in i varandra.

Genom att följa de långa cyklerna i kapitalismens utveckling spårar Clover ett mönster där olika kapitalistiska faser motsvaras av specifika kollektiva aktionsformer. Om kapitalet fram till år 1973 hade sin tyngdpunkt inom produktionen, vilket skapade förutsättningar för organiserade arbetaraktioner i form av strejker och lönekamper, ser vi idag en "cirkulationsorienterad" finanskapitalism som överallt konfronterar upplopp från det globala proletariatet av exkluderade och överflödiga.

Joshua Clover är kommunist. Han är också poet, essäist och professor i litteratur och kritisk teori vid University of California.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Upplopp.Strejk.Upplopp
  2. +
  3. Det gamla dör och det nya kan inte födas

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det gamla dör och det nya kan inte födas av Nancy Fraser, Bhaskar Sunkara (häftad).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Joshua Clover

Bloggat om Upplopp.Strejk.Upplopp