Fånge, spion, partisan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
390
Utgivningsdatum
2016-01-27
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Översättare
Heidi Granqvist
Originaltitel
Vanki, vakooja, sissi
Medarbetare
Perkiökangas, Mika (form)
Dimensioner
216 x 143 x 33 mm
Vikt
674 g
ISBN
9789188243034
Fånge, spion, partisan (inbunden)

Fånge, spion, partisan

(6 röster)
Inbunden Svenska, 2016-01-27
209
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Fånge, spion, partisan är en hisnande berättelse om överlevnad under svåra förhållanden i Sovjetunionen. Om att byta sida och utföra spionuppdrag bakom fiendens linjer. Om att utpekas som desertör och tvingas fly till Sverige.

Finskspråkige Matti Putkinen utbildas till lärare i Sovjet men utpekas som "folkfiende". Efter över ett år i fängelse under förfärliga förhållanden friges han och hamnar i en av Röda arméns arbetsbataljoner.
Först hamnar han i Estland för att kämpa mot Tyskland men skickas sedan till Sibirien för straffarbete. Där råder sträng kyla och döden lurar överallt bland hungersnöd och ofattbar misär. Det händer att man äter hund, katt och orm. Varje dag är en kamp för överlevnad.
Till slut skickas Putkinen som spion till Finland. Men där låter han sig tillfångatas och återvänder till Sovjet iklädd finsk uniform - som partisan i fjärrpatruller. Han ingår också i de finländska trupper som driver ut tyskarna ur Lappland.
I Sovjet betraktas Putkinen snart som desertör och när man 1945 kräver att han ska utlämnas flyr han till Sverige där han efterhand blir svensk medborgare, bosätter sig i Norrköping och bildar familj.

MATTI PUTKINEN utbildades i Finland till signalist i fjärrpatruller och deltog i operationer bakom såväl Röda arméns som tyskarnas linjer. Efter kriget blev han tvungen att fly till Sverige.

MIKKO PORVALI är författare till flera hyllade böcker om Finland under kriget. När Matti Putkinens söner i Norrköping, Sven och Kent, läst Porvalis Bakom röda arméns linjer (Fischer & Co, 2012) och upptäckt fadern på en bild, lämnade de över hans självbiografiska anteckningar till Porvali som bearbetat och redigerat materialet samt skrivit för- och efterord till denna bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fånge, spion, partisan
  2. +
  3. Bakom Röda arméns linjer : finska fjärrpatrullens sista uppdrag : Operation Hokki

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bakom Röda arméns linjer : finska fjärrpatrulle... av Mikko Porvali (pocket).

Köp båda 2 för 264 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Fånge, spion, partisan