Droger i tredje riket : det dopade blixtkriget (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2016-09-02
Upplaga
1
Förlag
Fischer & Co
Översättare
Henrik Lindberg
Originaltitel
Der totale Rausch - Drogen im Dritten Reich
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
215 x 142 x 20 mm
Vikt
448 g
SAB
Ka.54
ISBN
9789188243140
Droger i tredje riket : det dopade blixtkriget (inbunden)

Droger i tredje riket : det dopade blixtkriget

(24 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-09-02
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det finns nästan ingen aspekt av nazismen eller Tredje riket som inte nagelfarits av forskare, författare och journalister. Wehrmacht är den mest grundligt undersökta och utvärderade armén genom tiderna, och det har knappt funnits en enda person i närheten av Hitler som inte fått en egen biografi. Ändå lyckas Norman Ohler i denna bok lyfta fram något delvis okänt. Även om det har skrivits enskilda vetenskapliga och journalistiska artiklar i ämnet är förvånansvärt lite känt om droger i Tredje riket. För första gången ges här en bredare helhetsbild.
När Tyskland 1940 anföll Frankrike var de tyska Wehrmachtsoldaterna höga på 35 miljoner doser Pervitin - en typ av drog som i dag är mer känd i form av crystal meth. Detta metamfetamin kom att bli något av en folkdrog i det nationalsocialistiska Tyskland. Det fanns tillgängligt på alla apotek och var, enligt Ohler, en viktig komponent i blixtkriget.
Hitler var själv en storkonsument av droger och hösten 1944, när han ledde sin sista offensiv, stod han under påverkan av Eukodal - en stark opioid besläktad med heroin. Hans livläkare, Theodor Morell, försåg honom fram till självmordet i bunkern med en stor mängd olika substanser.
Denna bok ger oss en delvis ny bild av vilken betydelse som drogerna spelade i Tredje riket, från maktövertagandet 1933 till undergången 1945.

NORMAN OHLER (f. 1970) är författare till flera prisbelönade romaner och filmmanuskript. Det krävdes fem års arkivstudier för att skriva Droger i Tredje riket, som är hans första fackbok.

"En av förra årets mest intressanta böcker."
Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Naturligtvis är det svårt att leda tablettkonsumtion i bevis. Själv tycker jag att den här boken fyller en lucka. På tvärs mot sin renhetsideologi knarkade nazisterna uppenbarligen nästan ihjäl sig. Det förklarar deras ofattbara segrar och deras ofattbara grymheter.
Med "Ledaren" på dödsvandring in i dimman."
Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Droger i tredje riket : det dopade blixtkriget
 2. +
 3. Det svenska sveket 1940-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det svenska sveket 1940-1945 av Eirik Veum (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Droger i tredje riket : det dopade blixtkriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Krig med droger
  Anna Birgitta (Dalarna), 27 april 2018

  Intressant! Förklarar delvis många av nazisternas bisarra och avskyvärda tilltag. Om de flesta ständigt var drogade måste deras hjärnor ha varit helt varmkörda och utbrända. Det ursäktar dock inte deras handlingar.

 2. Ny förklarande kunskap
  Skogsmulle, 22 september 2017

  En mycket givande bok som ger förklaring till vissa skeenden och händelser i kriget. Sådant som tidigare har framstått som oförklarliga.

 3. Saker du inte visste om den nazistike soldaten

  Spännande från början till slut! Boken bygger på dokument och vittnesmål av personer som har deltagit på något sätt i 2a världskriget och medicinernas/ drogernas flitiga användning och direkta påverkan på olika skeenden.

 4. Mer än man kunde ana.
  Nyfiken på historia, 16 mars 2017

  Oerhört intressant. Nu förstår man varför Hitler blev så sjuk på relativt kort tid. Med en sån livläkare behöver man inga fiender.

 5. Intressant bok
  Stephan Gullberg, 27 oktober 2016

  Jag har läst en del artiklar redan tidigare om nazisternas flitiga användande av metamfetamin under andra världskriget. Den här boken sätter in det i sitt sammanhang, visar på betydelsen av en vakenhetsdrog i krigföringen, och boken är lagom lång. En bra populärvetenskaplig skildring.
  När man läser den idag är det också lätt att relatera till t ex IS och kriget i Syrien/Irak, där det tidigt kommit rapporter om IS-krigarnas användande av prestationshöjande droger.

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Droger i tredje riket : det dopade blixtk...