Den andra dagen - ett vidgat rum för lärande (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2003-05-01
Upplaga
1
Förlag
Liber
Översättare
Ulla Lindberg
Originalspråk
Norska
Originaltitel
Den andre dagen - det nye l'ringsrommet
Medarbetare
Tiller, Rita
Dimensioner
218 x 151 x 16 mm
Vikt
380 g
SAB
Eab,Eaacb
ISBN
9789188298621
Den andra dagen - ett vidgat rum för lärande (inbunden)

Den andra dagen - ett vidgat rum för lärande

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2003-05-01

Slutsåld

Bokens titel anknyter till en tid när barn på många håll gick i skolan varannan dag. Den andra dagen deltog de i sina föräldrars vardagssysslor, där de successivt erövrade "handens kunskap" med de vuxna som läromästare.

I dag tar skolan en stor del av barnens tid i anspråk, och den har blivit alltmer teoretiserad med få anknytningar till barnens egen livsvärld. För alltför många blir den viktigaste lärdomen "jag duger inte". Boken ställer frågor om skolan håller på att bryta samman därför att vi glömt den andra dagens betydelse.

Författarna menar att skolan måste hitta den "andra dagen". Skolan måste bli en plats där de ungas livserfarenheter möter skolans innehåll på ett sådant sätt att meningsfullt och bestående lärande uppstår - och bidrar till en positiv självbild hos de unga och ger dem lust att lära mer.

Detta kan bara ske när hela människan respekteras, när handens och huvudets kunskap får utvecklas i balans och det verkliga livet knyts ihop med skollivet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Den andra dagen - ett vidgat rum för lärande

Övrig information

Tom Tiller har en bakgrund som lärare och rektor i grundskolan. Han är professor i praktisk pedagogik vid Universitetet i Tromsø och har ett uppdrag som forskningsledare vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm.

Rita Tiller har en bakgrund som lärare i grundskolan. Hon är cand.polit. med skolforskning som huvudämne och førstelektor i pedagogik vid Högskolan i Tromsø, med inriktning mot förskollärarutbildning.