Andelige Blommor & Werldzlige Lillior (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2019-03-21
Upplaga
1
Förlag
Bo Ejeby Förlag
Medarbetare
Wester, Jocke (form)
Dimensioner
280 x 210 x 30 mm
Vikt
684 g
SAB
Xsed-c,Xsf,Xqh(s)
ISBN
9789188316929
Andelige Blommor & Werldzlige Lillior (inbunden)

Andelige Blommor & Werldzlige Lillior

Inbunden, Svenska, 2019-03-21
297
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Poeten Johan Runius (1679-1713) tillhörde den generation visdiktare som gjorde det möjligt för Carl Michael Bellman att framträda. "Jag skull supa om ni tror, liksom Runius, Lucidor", utropar denne i Fredmans 24:e Epistel. Runius finns representerad i de flesta antologier med svensk dikt; hans kändaste visa är "Friskens och Runii resa till Dalarön".

I Göteborg studerade Runius på Göteborgs Gymnasium (som sedan blev Hvitfeldtska), men hamnade i trångmål. Han verkade därefter i Uppsala, Reval och Stockholm, där han främst försörjde sig som informator. Runius dog redan vid 34 års ålder.

I trehundra års tid har denne skicklige rimsmidare och visdiktare från Larvs socken i Västergötland sedan sovit sin törnrosasömn. Nu väcks hans psalmer och visor till liv igen. Martin Bagge - välkänd visartist och forskare - har genom ett omfattande forskningsarbete lyckats återskapa musiken med hjälp av gamla psalm- och visböcker från tiden. I Andelige Blommor & Werldzlige Lillior presenteras också, för första gången, tre av de Runiusdikter som Johan Helmich Roman satte musik till.

Boken utgör den sista delen i en trilogi med Bagges rekonstruktioner av sånger från 1600- och 1700-talen. De tidigare samlingarna är Lasse Lucidors visor Wärldslige och Andelige Wisor av Lucidor den Olycklige och Ack, Libertas av Lars Wivallius. För de musikaliska bearbetningarna svarar Mikael Paulsson. Sångerna presenteras med generalbas och ackordanalys, kommentarer och ordförklaringar. Martin Bagge återger Runius biografi och sätter in honom i det tidiga 1700-talets musiksverige. Teologen och musikforskaren Anders Dillmar kommenterar psalmtexterna och Roman-forskaren Eva Helenius visar på Runius och Romans intresse för svenskspråkig dikt i det annars franskpräglade 1700-talets Sverige.

På den medföljande CD-skivan framförs ett dussintal av bokens sånger. Medverkande sångare är Helena Ek och Martin Bagge. För den instrumentala beledsagningen svarar bl.a. Jonas Franke-Blom på cello och Andreas Edlund på cembalo och orgel.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Andelige Blommor & Werldzlige Lillior
  2. +
  3. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin (pocket).

Köp båda 2 för 376 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna