École de cavalerie : om sättet att dressera hästarna, efter de olika användningar man bestämmer för dem. Andra delen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
183
Utgivningsdatum
2016-02-10
Förlag
Nomen
Översättare
Bo Dufwa
Originaltitel
École de cavalerie. Seconde partie
Dimensioner
210 x 147 x 12 mm
Vikt
286 g
SAB
Rbeac
ISBN
9789188329295
École de cavalerie : om sättet att dressera hästarna, efter de olika användningar man bestämmer för dem. Andra delen (häftad)

École de cavalerie : om sättet att dressera hästarna, efter de olika användningar man bestämmer för dem. Andra delen

Häftad Svenska, 2016-02-10
219
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
de la Guérinière - på modern svenska efter snart 300 år - och alltjämt aktuellSenare delen av 1600-talet och första delen av 1700-talet har beskrivits som ridningens guldålder. Då lades grunden till vad som ännu idag är kultiverad dressyr av hästar och god ridning. De la Guérinière, som ledde en ridkonstakademi i Paris, beklagade frånvaron av skriven doktrin för den akademiska ridkonsten och publicerade 1733 Ecole de Cavalerie (Ridskolan). Den innehåller tre delar. Den första behandlar hästens byggnad och utrustningen, den andra dressyren och den tredje veterinärlära. Den bok som nu ges ut är en översättning direkt från originalet av del två, "om sättet att dressera hästarna". De la Guérinière är bl a känd för att ha beskrivit bl a rörelsen öppna som är "den svåraste och den nyttigaste av alla lektioner man bör använda" och som "ger så många goda effekter på en gång att jag betraktar den som den första och den sista man kan ge en häst för att få den fullständigt lösgjord och perfekt fri i alla sina delar". Öppna utförs idag - i allt väsentligt - så som han angett. Hans ideer vilar på lösgörandet av bogar och höfter, en stor lätthet, en stadig framåtvilja och sökandet efter elegans och briljans. Det ställs stora krav på hästarna men lika mycket på ryttarna. "Ryttarens rörelser skall vara så subtila att de mer tjänar att försköna hans sits än att tyckas hjälpa hästen". Framställningen är systematisk och beskrivningarna konkreta. En nutida ryttare kanske inte i första hand tar till sig hjälperna för en vacker capriole. Men där finns värdefulla tips om viktiga övningar i dagligt arbete. Till exempel hur man lär sig känna vilken fot hästen sätter i marken - utan att tjuvtitta.Stilen och sättet att uttrycka sig präglat av 1700-tal, behagligt, flott och sirligt. Ecole de Cavalerie känns ändå modern. Många beskrivningar av rörelser och övningar kunde lika gärna varit författade idag. Guérinières kritik av en del på hans tid praktiserad dressyrridning framstår som aktuell med tanke på vad man kan se på ridbanor idag. Ecole de Cavalerie är en klassiker som översatts till många språk. En tidigare översättning till svenska från en tysk utgåva utkom 1828. Den nu aktuella översättningen har gjorts av Bo Dufwa, Fjärås.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. École de cavalerie : om sättet att dressera hästarna, efter de olika användningar man bestämmer för dem. Andra delen
  2. +
  3. Klassiska principer i konsten att dressera hästar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klassiska principer i konsten att dressera hästar av Nuno Oliveira (häftad).

Köp båda 2 för 434 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om École de cavalerie : om sättet att dresse...