Insert Coin (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-04-20
Förlag
Dokument Press
Dimensioner
246 x 176 x 20 mm
Vikt
663 g
SAB
Rdcb
ISBN
9789188369017
Insert Coin (inbunden)

Insert Coin

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-04-20
72
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Insert Coin: Arkadspelens uppgång och fall i Sverige är historien om grunden för det svenska dataundret. Om entreprenörskap, spelkultur och moralpanik. Kring millennieskiftet började arkad- och flipperspelen försvinna från biljardhallar, kaféer och restauranger runt om i landet. Samtidigt blev Svenska Spels Jack Vegas-automater en allt vanligare syn. En vanlig uppfattning är att konsolspelen hade hunnit ikapp tekniskt och att arkadspelen därmed spelat ut sin roll. Men kan det verkligen ha varit så enkelt? Insert Coin är både en nostalgisk återblick och intressant nutidshistoria. Här möter vi utställarna, generalagenterna, spelarna och myndigheterna, samt upplever spelen och platserna på nytt. Nyckelpersoner inom branchen delar med sig av erfarenheter som sträcker sig från 1940-talet fram till idag. Innan de första skärmförsedda spelautomaterna introducerades i början av 1970-talet bestod marknaden huvudsakligen av jukeboxar, enarmade banditer och flipperspel. Men snart var arkadspelen i princip överallt: i köpcentrum, gatukök och tobaksbutiker. Under guldåldern var kassaflödet så stort att det inte var ovanligt att bankerna ringde automatfirmorna när de behövde växel. Här finns historien om hur ett svenskt företag i praktiken räddade den amerikanska speljätten Atari under deras första, skälvande år. Spelare och samlare minns spelen och hallarna där man träffades. Den beryktade spelhallen Alexander Lucas i Stockholm sätts under lupp. Stället beskylldes för allt från att få ungdomar att skolka från skolan och göra inbrott i varuhus, till att frammana barnprostitution. Resultatet blev en ny lag i början på 1980-talet som skulle få förödande effekt på branschen en lag som lever kvar än idag. Vad är motiven bakom att de förhållandevis hårda reglerna upprätthålls, trots att samhällets syn på data- och tv-spel har ändrats markant under de gångna trettiofem åren? Rikligt illustrerad med tidigare opublicerat bildmaterial i form av broschyrer, logotyper, fotografier och brev, målar boken upp en autentisk bild av en era som varade i drygt ett kvarts sekel. Från att ha varit ett av de världsledande länderna inom arkadspel blev Sverige ett av de främsta dataspelsproducerande länderna. Fröet såddes i dunkla lokaler bakom spakar och knappar. För första gången kommer här berättelsen om arkadspelens uppgång och fall i Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Insert Coin
 2. +
 3. Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin ti... av Anders Hansen (pocket).

Köp båda 2 för 147 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Insert Coin. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst
  Chilifreddy, 5 augusti 2021

  Mycket bra och underhållande bok.
  Lättläst även för en dyslektiker som jag.
  Rekomenderar starkt till er som gillar svenska arkadspel historia.

 2. Ambitiöst välskriven
  Pinball, 17 december 2020

  Mycket intressant och välskriven om våra arkadspel i Sverige från 50-talet fram till idag. Tyngdpunkten i boken handlar om1980-talsfenomenet de myntopererade TV-spelen.

Visa alla 2 recensioner