Hilma Angered-Strandberg : en levnadsteckning (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
487
Utgivningsdatum
2019-08-30
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
230 x 165 x 40 mm
Vikt
974 g
SAB
Gcz Angered-Strandberg, Hilma
ISBN
9789188383433
Hilma Angered-Strandberg : en levnadsteckning (inbunden)

Hilma Angered-Strandberg : en levnadsteckning

Inbunden Svenska, 2019-08-30
288
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hilma Angered-Strandberg föddes 1855 i Stockholm, som dotter till juristen och ständige sekreteraren i Svenska Akademien Carl Gustaf Strandberg och hans hustru Eva Helleday.

Hon utbildade sig till telefonist och blev 1883 föreståndare för telegrafstationen i Fjällbacka. I det lilla fiskeläget debuterade hon som författare. Hon umgicks i liberala kretsar i Göteborg och skrev kraftfullt realistiskt om det schartauanska prästväldet i Bohuslän.

Trettiotre år gammal emigrerade hon till Amerika, där hennes fästman väntade. Efter sex år, och efter att ha förlorat sina två barn, återvände hon till Sverige och slog sig så småningom ner i Falköping.

Den svåra emigranttillvaron i Amerika skildrade hon i kritikerrosade romaner och noveller. Hon var då en av Sveriges mest lästa författare. År 1924 utkom hennes sista bok och tre år senare avled hon i Merano i Italien.

Hilma Angered-Strandbergs frihet begränsades av många faktorer, och med tiden av en bräcklig hälsa, men kampen för frihet, sanning och äkthet i liv och skapande pågick till sista andetaget.

Lilian Perme visar vägen in i ett levande författarskap som väntar på att återupptäckas. Hennes levnadsteckning är den första större studien av Hilma Angered-Strandbergs liv och skrivande.

Lilian Perme har arbetat inom den kommunala vuxenutbildningen, har skrivit läromedel i svenska och litterär gestaltning. Hon har belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris, samt varit universitetsadjunkt i litteraturvetenskap vid Högskolan Väst.

Korpen utger samtidigt Hilma Angered-Strandbergs Skrifter i urval.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hilma Angered-Strandberg : en levnadsteckning
 2. +
 3. Den nya världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den nya världen av Hilma Angered-Strandberg (häftad).

Köp båda 2 för 431 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lilian Perme

 • På spaning efter min text

  Lilian Perme

  Under ett års tid har Lilian Perme publicerat texter på förlagets hemsida, om hur andra skriver om skrivandets hantverk. Nu kommer det bästa ur denna rika, men brokiga, litteratur i bokform: På spaning efter min bok. Dessutom med en rad övningar!

 • Så kan man skriva

  Lilian Perme, Kersti Yula

  Det logiskt uppbyggda språket är inte uträknat för att sms slagit knockout på ungdomen! Två språkentusiaster, Lilian Perme och Kersti Yula, visar att grammatik och regler kan vara till god hjälp för att vi ska förstå varandra. "Så kan man skr...

Bloggat om Hilma Angered-Strandberg : en levnadsteck...