Interpunktion : om skiljetecken och textens nyanser (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
183
Utgivningsdatum
2016-09-12
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Medarbetare
Engberg, Sara (form)
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
362 g
SAB
Aefe,Fc.07
ISBN
9789188419002

Interpunktion : om skiljetecken och textens nyanser

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2016-09-12
214
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Alla texter innehåller interpunktion. Mellan orden finns mellanrummen och skiljetecknen, och vissa ord skriver vi kursivt eller versalt. Interpunktionen är en oumbärlig del i hur vi kommunicerar med varandra i skrift.

Skiljetecknen har stor betydelse för hur vi förstår och upplever den text vi läser. Dessa diskreta små krumelurer rymmer stor uttryckskraft. Ett utropstecken eller en rad punkter efter en replik kan väcka minnet av det talade språkets rytm, ljudstyrka eller satsmelodi. Med skiljetecknens hjälp kommer en romanfigur eller ett intervjuobjekt till liv och vi hör hennes röst inom oss när vi läser. Trots att vi bara med blicken betraktar tysta tecken på en boksida eller skärm bildar vi oss blixtsnabbt en uppfattning om hur det låter när personerna talar.

Alva Dahls bok berättar historien om skrift och skrivande, och genom att belysa den roll som skiljetecknen har i de texter av olika slag som omger oss varje dag blir den ett slags teoretisk handbok för alla som läser och skriver. Alva Dahl visar komplexiteten i det vi redan gör och vill uppmana oss att våga experimentera lite mer.

Valet av skiljetecken kan vara så mycket mer än att följa regler.

Alva Dahl är språkvetare och litterär översättare från engelska och norska. I sin avhandling I skriftens gränstrakter (2015) studerade hon interpunktionen i tre samtida svenska romaner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Interpunktion : om skiljetecken och textens nyanser
  2. +
  3. Språkliga svårigheter i skolan : vad kan vi göra?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Språkliga svårigheter i skolan : vad kan vi göra? av Julia Andersson, Elvira Ashby (häftad).

Köp båda 2 för 607 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Interpunktion : om skiljetecken och textens nyanser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd bok om att skriva
    Ove Delin, 11 januari 2017

    Boken är mycket intressant och underhållande - välskriven och lättläst. Rekommenderas starkt till alla skribenter. Låt inte dess titel missleda; boken ger goda råd och belysande exempel om det mesta som har med texters utformning att göra.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Alva Dahl