Språkpolitik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2018-04-10
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Dimensioner
225 x 155 x 20 mm
Vikt
571 g
SAB
F:oa
ISBN
9789188419019
Språkpolitik (häftad)

Språkpolitik

(3 röster)
Häftad Svenska, 2018-04-10
288
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Språkpolitik kan handla om två ting. Dels om förhållandet mellan olika språk i samhället: något eller några ska vara landets huvudspråk, några ska användas som undervisningsspråk, i myndighetskontakter eller i medier. Dels om det inre tillståndet för viktiga språk i riket: tillgången tillordböcker, termdatabaser, översättningsprogram; en diskussion om rätt och fel där alla kan delta.

Språkpolitiken handlar därför om alla människor som talar och skriver. Får vi använda våra modersmål? Gillas våra dialekter och sociolekter, vår brytning? Var finns makten över ordet?

Olle Josephson diskuterar språksituationen i Sverige i dag och de problem som språkpolitik och språkvård har att lösa, eller åtminstone förhålla sig till. Han beskriver även hur dagens svenska språksamhälle vuxit fram och ställer det i såväl historiskt som internationellt perspektiv.

Tre frågor återkommer genom hela boken: Hur ser ett demokratiskt språksamhälle ut? Kan språk och språkanvändning styras så att demokrati, rättvisa och jämlikhet gynnas? Vem ska i så fall styra och på vilket sätt?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Språkpolitik
  2. +
  3. Sociolingvistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sociolingvistik av Eva Sundgren (häftad).

Köp båda 2 för 587 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Språkpolitik