Göteborgsgrammatik (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2019-09-23
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Medarbetare
Sjödin, Maria (red.) / Magnusson, Jens (form)
Dimensioner
235 x 155 x 20 mm
Vikt
508 g
SAB
Fc.04
ISBN
9789188419132
Göteborgsgrammatik (kartonnage)

Göteborgsgrammatik

Kartonnage Svenska, 2019-09-23
219
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Varför säger göteborgaren änna, la, knô och brôte? Svaren finns i grammatiken.

De svenska grammatikböckerna beskriver det enhetliga skriftspråket. Men dialekterna lever som talspråk, och där finns det variation. En del säger såg honom, andra såg han och åter andra såg en. En del säger skolen och pennen, andra säger skolan och pennan. Verben har sina egna böjningsmönster: slita slet sletet; knyta knöt knötet.

Till grammatiken räknas också uttalsmönstren. I göteborgskan kan kors och fort uttalas koss och fott. Fisk och lille blir fesk och lelle. Gata har ett å-aktigt a-ljud. Kungen kan bli köngen. Detta och mycket annat utreds av professor Lars-Gunnar Andersson, som går igenom ett stort antal språkliga drag som finns i göte borgsdialekten men inte i standardsvenskan.

Göteborgskan är en central del av många göteborgares identitet. Den är dessutom en av landets mest välkända och älskade dialekter bland svenskar som inte själva talar den. Göteborgsgrammatik erbjuder alla som är intresserade av dialekter i allmänhet och göte borgskan i synnerhet en djupgående, lärorik och underhållande läsning. Och dû, läser du denne här boken får du dessutom kunskaper i grammatik på köpet.

 

Lars-Gunnar Andersson växte upp på Guldheden i Göteborg. Han är professor i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten och beskrivit den i artiklar, språkspalter och böcker. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Göteborgsgrammatik
  2. +
  3. Sveriges språkflora : handbok för flerspråkigt samhälle

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges språkflora : handbok för flerspråkigt ... av Sofia Malmgård, Morena Azbel Schmidt (kartonnage).

Köp båda 2 för 445 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Göteborgsgrammatik