Göteborgslexikon (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2021-12-20
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Fc.04
ISBN
9789188419149
Göteborgslexikon (kartonnage)

Göteborgslexikon

(15 röster)  |  Läs 7 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2021-12-20
233
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Göteborgslexikon Kan levereras innan julafton
I Göteborgslexikon är det knôkat med göteborgska ord och uttryck. Många är allmänt bekanta, som a-män, bamba, dänka, exter, käckt, la, läska, måckli, svale, talla, tetig, tyken, å hâna och änna.

Andra är inte kanske fullt så välkända, som bôdi, dôna, flane, gigga, hånka, joggens, môla, parra, rôta, tjingsa och tjottaheiti. En del är sällsynta numera, som apparell, gojla, kallevanser, klissa, kombarris, môla, môsad, snörflôsa, tjala och ånk.

Annat är så självklart att man inte tänker på det som dialekt, som att man säger tissta för tisdag, jämte för bredvid och mårrfar för morfar. Och när sa du kom å knô senast?

Göteborgslexikon är med bred marginal den mest omfattande ordboken för göteborgskan. Här finns närmare tusen ord och uttryck beskrivna med betydelser, användning, uttal och ursprung. Orden lockar fram bilder och minnen av personer och situationer: Så sa vi när vi spelade boll eller lekte gömme. Så lät det när föräldrarna förmanade oss, eller fastighetsskötaren läxade upp oss. Det ordet använde alltid farmor. Det uttrycket har jag inte hört på 50 år. Och jag som trodde att det bara var i min familj vi sa så. Lexikonet är ett ordalbum för infödda och en vandring i ett nytt språkligt landskap för inflyttade.

 

Lars-Gunnar Andersson är professor emeritus i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten och beskrivit den i artiklar, språkspalter och böcker, till exempel Göteborgsgrammatik från 2019. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Göteborgslexikon
 2. +
 3. Göteborgsgrammatik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Göteborgsgrammatik av Lars-Gunnar Andersson (kartonnage).

Köp båda 2 för 452 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Göteborgslexikon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste
  Hemligemolgan, 21 februari 2022

  Den här boken är ett absolut måste för oss göteborgare i förskingringen. När man bläddrar i boken väcks många goa minnen och den lockar till en hel del skratt.

 2. Götebosskan
  Bengt Josefsson, 31 januari 2022

  En nostalgitripp till mitt ungdomsspråk. Mest igenkänning men det finns ord som för mig är okända och/eller ges annan betydelse. Men som författaren skriver finns det ord som var kopplade till olika stadsdelar.
  Boken är väl värd sina pengar.

 3. Lexikon med igenkänning
  Hilda, 26 januari 2022

  Som född i Göteborg men boende i Skåne var det som att komma hem. Härlig bok som man kan bläddra i och få ett gott skratt.

 4. Bäst för Göteborgare
  -, 21 januari 2022

  En trevlig och kul bok med mycket stor igenkänningsfaktor för oss gamla Göteborgare. Kan kanske vara kul för övrig befolkning också.😂

 5. Även för icke göteborgare
  Kurt Jonsson, 11 januari 2022

  Som infödd göteborgare har jag stor behållning av boken som förutom mängder av uttryck och talesätt också ger förklaring till varför och när de används. Fick bland annat veta mer om snuppla som jag ofta lockas använda istället för snubbla som min fru anser vara bättre svenska. Men som göteborgare tycker jag det tillåtet med vissa dialektala friheter i talspråk.

 6. Så bra!
  Barbro Gunilla Prästbacka, 11 januari 2022

  Det här är ett lexikon jag har längtat efter. Det är inte bara göteborgare som har nytta av denna skatt. Alla som är intresserade av språk borde skaffa denna.

 7. Lustfylld lärdom
  Göran Magnusson, 11 januari 2022

  För en utflyttad göteborgare väcker boken massor av minnen från både ord och uttryck som mina föräldrar och äldre släktingar använde. Sedan boken köptes för några veckor sedan har jag med nöje tittat i den nästan varje dag. Som författaren skriver i förordet fungerar boken som ett ordalbum motsvarande ett värdefullt fotoalbum.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Lars-Gunnar Andersson