Krönika om en överfart : roman (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2002-04-01
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Irene Anderberg
Originalspråk
Portugisiska
Originaltitel
Cr¿nica de uma travessia
Dimensioner
180 x 123 x 12 mm
Vikt
180 g
SAB
Hcel.01
ISBN
9789188420459
Krönika om en överfart : roman (häftad)

Krönika om en överfart : roman

Häftad Svenska, 2002-04-01
179
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
När Luis Cardoso skildrar sin uppväxt i Östtimor porträtterar han samtidigt ett folk och en kultur som under århundraden har kämpat för att behålla sin identitet trots det koloniala trycket. Bokens centrala bild är travessia, överfart: från barndomens förtrollade land till vuxen medvetenhet, från Timor till Portugal, från kolonialism till självständighet. Författarens berättelse går från barndomen via det omstörtande sjuttiotalet till exilen i Portugal. I sin personliga historia väver han in subtila men skarpögda iakttagelser av hur den politiska identiteten så småningom tar form och hur några av dess främsta företrädare finner sin uppgift: en drömmande poet och värdelös målvakt blir en avgudad gerillaledare och en lättsinnig journalist blir en internationell storhet som en dag kommer att få Nobels fredspris. Med humor, ömhet och stor insikt bereder Luis Cardoso väg för vår överfart till det nya, självständiga och fantasieggande Östtimor.

"Under alla år i Lissabon levde Timor inom mig. Det var mina minnen från barndomen och ungdomen som utgjorde mitt Timor. När jag kom tillbaka kände jag mig inte hemma, jag hade inte varit delaktig i processen som format landet. I Portugal förde vi vår del av kampen men det var mycket mer än ett hav mellan oss och de stridande kamraterna. Det som gett namn åt boken är resor och förflyttningar i tid och rum, från Díli till ön Ataúro eller från fantasi till verklighet. Men sedan jag flyttade tillbaka har ordet "travessia", överfart, fått en ny klang. Det ligger en hel tragedi i att leva i exil och sedan göra överfarten till ett land som inte vill kännas vid dig, som du måste lära dig förstå på nytt, bevisa att du förtjänar." (Luis Cardoso, intervju november 2001)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Krönika om en överfart : roman
 2. +
 3. En farofylld överfart

De som köpt den här boken har ofta också köpt En farofylld överfart av Rachel Rhys (häftad).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Luõs Cardoso

 • Överste Santiagos slutgiltiga död

  Luõs Cardoso

  Tredje delen i en trilogi där realism och magi blandas utan sömmar, av Östtimors store berättare. Här möts karaktärer från den första och den andra boken, och ingenting är vad det tyckts vara. "När jag fick veta att du inte ville komma tillba...

 • Uggleögon, vildkattsögon : roman

  Luõs Cardoso

  Katekesläraren och hans hustru är redan till åren med två nästan vuxna söner när de får ännu ett barn, en dotter. Märkliga omständigheter omger hennes födelse och vävs ihop med familjens redan dramatiska historia. Vid dopet täcker man över hennes ...

Övrig information

Personligt porträtt av Östtimor Krönika om en överfart, Luis Cardoso, Östtimor, övers. Irene Anderberg.Luis Cardosos berättelse om sin uppväxt i Östtimor är på samma gång en skildring av ett folk som under århundraden lyckats behålla sin identitet trots det koloniala förtrycket. Krönika om en överfart handlar om en resa från barn till vuxen, från Timor till Portugal, från kolonialism till självständighet.