Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2018-09-06
Upplaga
1
Förlag
Bladh by Bladh
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
216 x 145 x 20 mm
Vikt
435 g
SAB
Ohj
ISBN
9789188429766
Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet (inbunden)

Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet

(23 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-09-06
199
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Genusparadis eller genusmardröm?

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis?
Är det rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern?
Varför byter man ut alla man till person? Var går gränsen? Ordet människa kommer från ordet man; ska vi döpa om mänskligheten till personligheten också?

Vad är sant? Finns det överhuvudtaget en sanning? I den postmoderna världen har människor slutat tro att det finns något verkligt utöver det man själv vill tro på. Känslor är lika viktiga som fakta, eller kanske till och med viktigare. Ingenstans blir detta mer tydligt än i debatten om manligt och kvinnligt och i diskussionen om hur vi uppnår jämlikhet mellan könen, hävdar David Eberhard i sin nya bok.

På nästan varje universitet i hela Västvärlden lär man idag ut föreställningen om att allt är sociala konstruktioner, inte bara vår kunskap om världen utan även verkligheten själv. Det har lett till att gränsen mellan fakta och tyckande suddats ut. Begrepp som objektivitet och absolut sanning har förlorat sin mening.
Detta är grunden för den tredje vågens feminism, en feminism på avvägar. Så okomplicerat och bekvämt det finns i grunden helt enkelt ingen skillnad på könen, det är bara en social konstruktion! Vi kommer alla från tomma ark papper som är redo att fyllas med det som kulturen kräver. Men tyvärr är det inte sant. Män och kvinnor är biologiskt väsensskilt olika. Detta visar samstämmig naturvetenskaplig forskning på området med all tydlighet, och i boken finns många exempel. Det handlar om skillnader som ingen könsmaktsordning i världen kan förklara, och ingen genusteori värd namnet kan förklara bort.
Män kommer förvisso inte från Mars och kvinnor inte från Venus, men vi föds normalt till man eller kvinna oavsett vad Simone de Beauvoir säger. Vilket inte förhindrar att dessa skillnader kan förstärkas i en patriarkal kultur eller att vissa pojkar är mer feminina och vissa flickor mer pojkaktiga. Men det är viktigt att vår jämställdhetssträvan utgår från korrekta förutsättningar.

Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana. Det pågående experimentet där man på genusdagis och många förskolor konsekvent förnekar och motarbetar skillnaden mellan könen måste upphöra. Att envisas med en sådan metod för att råda bot på ojämlikheten mellan könen, pekar på att man i praktiken uppenbarligen är beredd att gå hur långt som helst för att skapa det totalitära genusparadiset på jorden.

David Eberhard var under många år överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm och arbetar idag som verksamhetschef på Prima Barn & Vuxenpsykiatri i Liljeholmen i samma stad. Hans tidigare böcker I trygghetsnarkomanernas land(2006), Ingen tar skit i de lättkränktasland (2009), Normalt? (2011) och Hur barnen tog makten (2013) har väckt stor uppmärksamhet och har alla blivit bästsäljare
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet
 2. +
 3. Så blev vi alla rasister

De som köpt den här boken har ofta också köpt Så blev vi alla rasister av Ivar Arpi, Adam Cwejman (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Allt för enkelriktat
  Per, 18 december 2018

  Spännande att läsa om Davids syn på det hela. Men det märks tydligt att han redan har haft en allt för enkelriktad idé på hur en familjekonstellation och samhällskultur ska se ut för att fungera som bäst, och tappar i objektiveten tycker jag i en sån viktig fråga. Ändå bra läsning om man vill förstå sig på hur författaren tänker.

 2. Viktig läsning för en sund debatt
  Jan A, 19 november 2018

  En njutning att läsa en forskares fullständiga avrättning av "genusvetenskapen". Nyttiga argument när du vill diskutera med den som ännu inte gått med i sekten.

 3. Modigt
  Ola Stefan Göransson, 2 november 2018

  Ska man tycka att det är modigt att skriva en bok om självklarheter och forskning - svaret är ja när debatten tas med de militanta postmodernisterna. Lite pladdrande stundtals, men en bra bok att läsa när man undrar om världen har blivit galen

 4. Tungläst
  Anni, 15 oktober 2018

  Det är ett viktigt budskap Eberhard har att förmedla. Synd bara att han gör det på ett så tungläst sätt. Trots att jag är intresserad av ämnet och en van läsarinna så somnar jag ifrån gång på gång och får kämpa för att ta mig igenom boken. Det finns guldkorn att finna, men också många upprepningar och onödigt omständligt politiskt korrekt språkbruk. Vad jag skulle önska att författaren vågade ta bladet från munnen och tala klartext istället. Det är för få konkreta exempel och för mycket resonerande argumentation för min smak.

 5. Betydelsefull
  Carl Nilsson, 15 oktober 2018

  Den här boken är viktig i den tid vi lever i idag och behandlar forskningsläget på ett utförligt och seriöst sätt. Att läsa den här boken kan bli en tankeställare för den som livet igenom blivit itutad diffusa föreställningar om den könslösa människan, genus och feminism. För den som med sunda reflexer ryggat tillbaka för dessa extrema och ovetenskapliga idéer är den här boken inte desto mindre läsvärd. Rekommenderas starkt!

 6. En bok i tiden
  Vesa Annala, 3 oktober 2018

  Boken är ett välkommet inlägg i genusdebatten och har många goda poängen. Jag ger dock bara två stjärnor eftersom det finns en del påståenden som saknar källor. Det finns också generaliseringar som hör inte i ämnet. Flera gånger hänvisar han till "kreationister" (och Intelligent design, ID) som han buntar ihop med geocentricism och platta jord anhängare. Han ger också en felaktig historia beträffande den modern experimentella vetenskapens uppkomst. "Det är en tradition som härstammar från upp... Läs hela recensionen

 7. Underhållande och faktaspäckad
  Vic, 18 september 2018

  David Eberhard förklarar på ett underhållande och pedagogiskt sätt varför vanföreställningen att människan, tvärtom från alla andra djur på planeten, är födda som blanka blad utan några könsskillnader i beteende är just en vanföreställning. Full med gedigna vetenskapliga referenser plockar han effektivt hål på de postmodernistiska resonemangen. En bok som bara säger självklarheter och som egentligen inte ska behövas men tyvärr behövs den i en tid då den moderna kreationismen kallad genusteori... Läs hela recensionen

 8. Kejsaren är naken.
  Lars, 18 september 2018

  Eberhard pekar verkligen på hur den postmoderna anti-vetenskapen har infiltrerat allt större områden inom samhället. Hur tyckande, ideologi & önskningar har ersatt vetenskap.

  Boken beskriver på ett föredömligt sätt hur rent kvacksalveri & magiskt tänkande styr hela utbildningssektorn.

  Boken kanske inte är den sista spiken i kistan för genus-"vetenskapen", men den är en tydlig indikation på att vinden vänder ganska snabbt just nu. Allt fler börjar våga höja rösten mot det kom... Läs hela recensionen

 9. Undvik
  CWHB, 15 september 2018

  Ska man skriva facklitteratur bör ideologi uteslutas. Författaren försöker i boken beskriva ett ålderdomligt tänkande med en högervriden ideologi.
  Författaren i fråga är psykiatriker emellertid tyder hans böcker, och denna är inget undantag, på att hans människosyn är vedervärdigt och trångsynt. Genom att "argumentera" för sina yttranden med försumbara kommentarer som kan åhöras i högstadiet, källor som även dem är högeridiologiska och icke vetenskapliga slutsatser samt resonemang gör boken till något som bör undvikas.

Visa alla 9 recensioner

Bloggat om Det stora könsexperimentet : så uppnår vi...