Tivedens nationalpark : från urtid till trolltid (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
141
Utgivningsdatum
2017-04-28
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Wilde, Fredrik (foto)
Dimensioner
270 x 240 x 15 mm
Vikt
998 g
SAB
Uhe
ISBN
9789188435057
Tivedens nationalpark : från urtid till trolltid (inbunden)

Tivedens nationalpark : från urtid till trolltid

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-04-28
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Tivedens nationalpark, ett av Sveriges sydligaste urskogsområden, ligger mitt emellan Göteborg och Stockholm.
Det här är boken för den som vill lära känna och utforska Tivedens nationalpark, men också för den som vill veta mer om hur en gammelskog fungerar, om vilka djur, växter och väsen som bebor den, och om vilka människor som en gång befolkade de fattigaste utmarkerna.

En gång var Tiveden tillflyktsort för fredlösa som flydde från rättvisan, och blev känt som stigmännens och hedningarnas utmarker. Idag flyr folk hit för att undkomma det moderna samhällets tempo.

Tivedens nationalpark är kärnan av medeltidens sägenomspunna tolvmilaskog. Här blev lite av urtiden kvar, i svindlande jättekast och skrovliga gammeltallar. Ingen lyckades riktigt tämja detta gråbergsrike som hela tiden vindlar uppåt och neråt, och aldrig bara är platt.

Historien om Tiveden handlar om rövare och skogsfinsk trolldom, men också om vad en gammelskog är och varför Tiveden är viktigt för den svenska lodjursstammen. Om hur nattskärran kan surra utan andningspauser i juninatten och om en av världens äldsta organismer på stenblocken. Om att fira sommarsolståndet med skvattramrökelse och om att paddla över en svart skogstjärn. Medan storlommen ropar.

Anna Froster är journalist, författare och biolog, med skog och artbevarande som utgångspunkter i skrivandet. Hon har även jobbat som skogsinventerare och har blicken för vad som döljer sig under mossa och bark. Anna har tidigare gett ut bland annat Hamra nationalpark urskog i myrland. (Votum)

Fredrik Wilde, från Karlstad, är debutant i boksammanhang. Har jobbat som skogsbiolog åt myndigheter och skogsföretag i 22 år. Fotograferandet har funnits med sedan barnsben på hobbynivå men det är först på senare år som detta skett semiprofessionellt. Fredrik trivs bäst i gammelskogen där skogen fått sköta sig själv en längre tid och drivkraften i fotograferandet kommer ur utmaningen att fånga detta på bild.

Boken utkommer även på engelska och tyska.
ISBN Svenska: 9789188435057
ISBN Engelska: 9789188435064
ISBN Tyska: 9789188435071
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tivedens nationalpark : från urtid till trolltid
  2. +
  3. Tjädern och urskogen : i Tyresta nationalpark

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tjädern och urskogen : i Tyresta nationalpark av Svante Joelsson, Bengt Oldhammer (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tivedens nationalpark : från urtid till trolltid. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Underbara bilder och fina texter om urskogen
    Margareta Swenson, 20 december 2017

    Ett riktigt praktverk över vår vackra vilda natur, Tiveden. Boken har blivit en mycket uppskattad present i höst. En present att njuta länge av.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Tivedens nationalpark : från urtid till t...