Stuglandet : en guide till fria övernattningar (inbunden)
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2017-06-01
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Karlberg, Moa (foto)
Dimensioner
235 x 178 x 22 mm
Vikt
670 g
SAB
Nc.08
ISBN
9789188435200
Stuglandet : en guide till fria övernattningar (inbunden)

Stuglandet : en guide till fria övernattningar

(12 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-06-01
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En guidebok till en klimatsmart och billig turism!

Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur.
Runt om i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg.

Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att punga ut med tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.

Boken är en guidebok i reportageform, som med text och bild inspirerar läsaren till en klimatsmart och billig turism. Alla ska kunna uppleva vad de läser om, oavsett inkomst. Ofta går det att ta sig till stugorna med buss kombinerat med en kortare promenad eller ett par timmars vandring, i andra fall krävs bil. Alla stugor är olika. De förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar.

Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit.

Kjell Vowles (född 1982) är frilansjournalist och skribent. Han är redaktör för Klimatmagasinet Effekt och har skrivit för tidningar som Filter, Fokus, DN kultur, Upsala Nya Tidning och Re:public. Han har också jobbat som reporter på Dagens Samhälle och Arbetarbladet och som redaktör på ETC.
Han tycker att den största personliga uppoffringen han själv har gjort med tanke på klimatkrisen är att sluta flyga, trots att han älskar att resa. Därför brukar han tillbringa flera veckor i tält eller andra enkla boningar runt om i Sverige varje år. Genom boken Stuglandet vill han uppmuntra till ett klimatvänligt resande som för människor samman i stugor där de träffas under samma premisser, oavsett ekonomiska villkor.

Moa Karlberg (född 1984) är frilansfotograf med kunder som The New York Times, Die Zeit, Tidningen Vi och Vagabond, samt ett flertal andra magasin, förlag och organisationer. Hon var tidigare bildredaktör för det dokumentära magasinet Re:public. Förutom dagliga uppdrag ägnar hon sig åt personliga fotoprojekt. Klimat och miljö är ämnen hon vill jobba mer med, gärna i kombination med sitt eget friluftsintresse. Det hon är bäst på är att dokumentera människors samspel i olika situationer. För detta har hon vunnit ett flertal priser, bland annat i den prestigefyllda tävlingen Årets bild.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stuglandet : en guide till fria övernattningar
 2. +
 3. Landet som inte längre är

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet som inte längre är av Peter Gerdehag (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Stuglandet : en guide till fria övernattningar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Känns syntetisk
  LRB, 18 december 2019

  Idén är god.Men det här är ett par som har scannat alla kommuners och länsstyrelsers hemsidor efter öppna stugor och sedan besökt några och sedan skrivit en bok.
  Men det finns säkert lika många till privata öppna stugor runt om i Sverige. Känner till flera, men de behåller jag för mig själv. Tyvärr har det också börjat stängas stugor också pga alla utländska bärplockare som ockuperar och sliter ner öppna stugor

 2. Stuglandet, en fin överaskning
  Birgitta , 4 juni 2018

  En mycket trevlig bok om ofta okända stugor som man kan besöka eller övernatta i vårt avlånga land. Författarna har verkligen gjort sig besvär med att ta fram och presentera dessa små pärlor. Man får bakgrundsinformation med lite kulturhistora samt vägbeskrivning till och uppgift om vem som förvaltar resp stuga. En utmärkt presentbok med fina bilder till den som gärna lämnar allfartsvägarna.

 3. Stuglandet JAAAA
  Annlill Svan, 11 oktober 2017

  En bok med härliga berättelser ur historien och fantastiska bilder och stugor!! Jag blev inspirerad och upplyft av allas möjlighet att vandra i våra skogar på ett friare och gratis vis. Rekommenderas varmt!

 4. Fin bok men hade blivit bättre med karta
  Mikaela Knutson, 16 juli 2017

  Stuglandet är en väldigt fin och inspirerande bok, men om man som jag var intresserad av att använda den till något mer än prydnad så hade det hjälpt otroligt mycket om man fick översikt med hjälp av karta i boken, till exempel för att kunna planera en vandringstur som är längre än en dag.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Upphettning : demokratin i klimatkrisens tid

  Daniel Lindvall, Kjell Vowles, Martin Hultman

  Vi står inför en existentiell utmaning med förändrade villkor för allt liv på jorden. Samtidigt genomgår den moderna demokratin sin värsta kris sedan andra världskriget. Är hotet mot demokratin och den globala upphettningen två kriser som går ihop...

 • Ser dig se mig

  Moa Karlberg

  Det har blivit svårare att jobba som fotograf. I vårt allt bredare mediesamhälle kan en bild utnyttjas på så många olika sätt. Människor känner sig hotade och säger ofta nej. Man värnar sin personliga integritet, lika mycket som staten värnar den ...