Ölands orkidéer (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2020-04-20
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Karlsson, Henrik (foto)
Illustratör/Fotograf
Emma Tinnert
ISBN
9789188435569
Ölands orkidéer (inbunden)

Ölands orkidéer

Inbunden Svenska, 2020-04-20
169
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Öland är ett av Sveriges främsta orkidélandskap. Av de ca 55 arter och underarter som finns i Sverige finns ca 35 arter och underarter på Öland. Boken berättar om de olika miljöer orkidéer växer i och varför de finns just där. På Öland växer orkidéer i så vitt skilda miljöer som alvarmark, strandängar, ädellövskog, tallskog och i många olika typer av kärr. Alla miljöerna har olika förutsättningar och därmed trivs olika orkidéer i olika miljöer. Då alla Sveriges arter av orkidéer är fridlysta beskrivs i boken hur man känner igen en orkidé och vad fridlysning innebär samt blomningstider för Ölands olika orkidéarter. Den inledande delen i boken behandlar orkidéernas ekologi och spännande samspel med andra organismer i naturen. Vissa arter ser ut insekters honor för att kunna locka till sig hanar av samma insekt och på detta sätt bli pollinerade. Andra arter saknar den för växter så avgörande substansen klorofyll, som gör så att växter kan fotosyntera och ta upp näring. Dessa arter lever istället i symbios med svampar för att få i sig näring. Dessa fascinerande fakta illustreras med fotografier av Henrik Karlsson. Andra delen i boken utgörs av en artbestämningsdel med en beskrivning av varje art i text tillsammans med illustrationer av Emma Tinnert. Arterna illustreras både i form av en hel artbild samt specifika detaljer. Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag och 2017 gav Henrik tillsammans med Jan Pedersen ut boken Vilda Norden ut på Votum Förlag.

Emma Tinnert,född 1985, är utbildad biolog och arbetar som föreståndare för naturum Ottenby på Ölands södra udde. Kombinerar sitt intresse för biologi med sin passion för akvarellmåleri genom att skapa detaljrika illustrationer med naturmotiv. År 2014 var Emma med och gav ut boken Min fjärilsbok tillsammans med författare Stefan Casta på Opal förlag. Boken blev utsedd till Årets naturbok 2014 av natursidan.se.
Visa hela texten

Bloggat om Ölands orkidéer