Stadsodlingens historia : kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2019-05-14
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Jansson, Helena (form)
Dimensioner
270 x 205 x 30 mm
Vikt
1135 g
SAB
Qe:k
ISBN
9789188435736
Stadsodlingens historia : kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor (inbunden)

Stadsodlingens historia : kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2019-05-14
234
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Visste du att vikingarna odlade både koriander och den ätbara perennen Den gode Henriks målla? Och att arkitekten Wilhelm Klemming för över hundra år sedan lanserade gröna tak som ett sätt att behålla grönskan i den växande staden?

Sverige var länge ett av Europas fattigaste länder, men genom kolonilotter och egnahemsrörelsen skulle även de mindre bemedlade få en plats att odla sin mat på. Under 1800-talet ordnade också arbetsgivare så att deras anställda fick odlingslotter, som fabrikören på Jonsereds fabriker som döpte sitt odlingsområde till Amerika i hopp om att människor skulle låta bli att emigrera om de fick en bit mark att odla på. När funktionalismen slog igenom på 1930-talet blev köken små. Vi skulle inte längre behöva odla vår mat själva utan kunde köpa den färdig i snabbköpet, öppna en konserv och värma. Men grönytorna i staden var fortsatt viktiga och det satsades på barnen med plaskdammar och lekplatser. Odlingen i staden och behovet av gröna ytor för rekreation går som en röd tråd genom både mat- och stadsbyggnadshistorien. I boken presenteras både växtporträtt och lite odlingstips kring odling i staden.

Ulrika Flodin Furås arbetar med trädgård och är specialiserad på stadsodling. Hon jobbar praktiskt med odling, designar olika typer av stadsodlingar och museiträdgårdar, bland annat på Naturhistoriska riksmuseet, Vasamuseets renässansträdgård och Spritmuseum. Ulrika är även verksam som författare, fotograf och journalist, framförallt med Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården. Hon har tidigare gett ut böckerna Gatsmart odling, 2012, Bergtagen Berättelsen om Norberg och järnmalmen, 2014 och Urban odling tak, terrass, balkong, 2016. Ulrika arbetar också som guide och ciceron samt som föredragshållare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stadsodlingens historia : kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor
  2. +
  3. Den osynliga handen : trädgårdsmästaren i 1700-talets Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den osynliga handen : trädgårdsmästaren i 1700-... av Åsa Ahrland (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulrika Flodin Furås

  • Gatsmart odling

    Ulrika Flodin Furås

    Nominerad till Årets Trädgårdsbok 2013! "....boken Gatsmart odling som kommit att bli något av en bibel för stadsodlare..." Vi Trädgård En majskolv tittar fram i rabatten mellan höghusen. Rädisor i snåren bredvid lekplatsen. Det växer så...