Brukspatron Adamsson eller Hvar bor du? (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2019-10-10
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Illustratör/Fotograf
Jenny Nyström
Dimensioner
235 x 165 x 28 mm
Vikt
802 g
SAB
Hc
ISBN
9789188435972

Brukspatron Adamsson eller Hvar bor du?

Inbunden,  Svenska, 2019-10-10
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Populär 1800-talsroman på modern svenska

Brukspatron Adamsson publicerades anonymt i en tidning 1862 och året därpå i bokform. Det var Paul Petter Waldenströms debutbok, och han blev snabbt en välkänd och omtyckt författare och folktalare. På 1890-talet kompletterades boken med bilder av Jenny Nyström och blev då Sveriges kanske mest populära bok.

Det är en allegorisk berättelse med dråpliga dialoger och ett hisnande bildspråk där en fattig torparänka undervisar den akademiskt bildade brukspatronen om Bibelns budskap. I centrum står hela tiden den oväntade och överväldigande nåden som förvandlar liv och utjämnar sociala skillnader.

Brukspatron Adamsson har kommit i många utgåvor, men detta är den första som ges ut på en mer modern svenska. Rune W Dahlén har ansvarat för bearbetning, inledning, kommentarer och inte minst en biografi över P P Waldenström, den första på 80 år.

Rune W Dahlén är född i Dalsland, har varit pastor i Skåne och är numera bosatt i Värmland. Han har disputerat i kyrkohistoria i Lund och arbetat som lärare på Teologiska högskolan, Stockholm i 25 år. Under drygt 15 år var han också Missionskyrkans och sedan Equmeniakyrkans kontaktlärare för nya pastorer. Han är medförfattare till en bok om Missionsskolan på Lidingö och har också skrivit om bland andra väckelseevangelisten Karl Agathon Essloff, missionsföreståndaren Axel Andersson, exegeten Lorentz Backman samt om John Bryntesson Guldkungen i Svanskog.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Brukspatron Adamsson eller Hvar bor du?
  2. +
  3. En andra chans

De som köpt den här boken har ofta också köpt En andra chans av Rose-Marie Gustafsson (inbunden).

Köp båda 2 för 412 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna