Pontus Hultén, Hon & Moderna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
343
Utgivningsdatum
2016-09-05
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
235 x 180 x 25 mm
Vikt
1062 g
SAB
Iib-cz Stockholm: Moderna museet
ISBN
9789188439017
Pontus Hultén, Hon & Moderna (häftad)

Pontus Hultén, Hon & Moderna

Häftad Svenska, 2016-09-05
239
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Pontus Hultén, Hon & Moderna är den första biografin över museimannen Pontus Hultén (1924-2006), en av världens främsta museimän. I denna djuplodande skildring får vi ta del av den legendariske museimannens liv och arbete. Han var karismatisk och kreativ, gjorde Moderna Museet i Stockholm till en av Europas viktigaste konstinstitutioner och är den svensk som haft störst betydelse för den moderna konsten både i Sverige och utomlands. Hultén arbetade nära konstnärerna och läsaren får ta del av hur hans biografi sammanfaller med hans arbete; om mötet med den nya konsten i Paris på femtiotalet; om konstnärer som Robert Rauschenberg och Marcel Duchamp; om hur han skapade ett kontaktnät som gav honom möjlighet att genomföra de stora utställningarna på Moderna Museet och om ett svenskt, öppet sextiotal där nästan allt tycktes möjligt, och om hur detta lade grunden till hans framgångsrika internationella karriär.

I centrum för denna studie finns den berömda utställningen Hon, en katedral som gjorde succé på Moderna sommaren 1966. I den stora hallen möttes besökarna av en tjugofem meter lång kvinnofigur som hade entré mellan de särade benen. Inuti figuren av Niki de Saint Phalle kunde man se konstverk av Jean Tinguely och Per Olof Ultvedt. Initiativtagare till utställningen var givetvis Pontus Hultén.

Boken bygger på omfattande arkivstudier och ett stort antal intervjuer med personer som haft nära beröring med Hultén. Dessutom ingår en mängd unika fotografier av några av Sveriges främsta fotografer: Lennart af Petersens, Lennart Olson, Christer Strömholm, Lutfi Özkök och Hans Hammaskiöld.

Andreas Gedin är en skrivande konstnär. Han arbetar idébaserat och skiljer i sitt arbete inte mellan litteratur, filosofi och konst. Han har ställt ut nationellt och internationellt sedan början av 1990-talet. Konstverken kan vara allt från en text, en föreläsning och en video till en skulptur, ett fotografi eller en installation. Andreas Gedin är bland annat representerad på Moderna Museet, Malmö konstmuseum, Göteborgs konstmuseum och Hasselbladstiftelsen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pontus Hultén, Hon & Moderna
  2. +
  3. Scener ur hjärtat (utökad pocket)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Scener ur hjärtat (utökad pocket) av Greta Thunberg, Svante Thunberg, Malena Ernman, Beata Ernman (pocket).

Köp båda 2 för 248 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Andreas Gedin