Villastan : en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2017-08-14
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
240 x 215 x 24 mm
Vikt
1632 g
SAB
Kt,Ncaa
ISBN
9789188439062
Villastan : en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit (inbunden)

Villastan : en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit

(28 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-14
259
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I denna bok om Villastan vid Humlegården i Stockholm framträder husen, stadsbyggande och människoöden i en ovanlig närhet. Många välkända och excentriska män och kvinnor visar hur de önskat inrätta sina liv. Vi möter det vitala kulturlivet i Calla och Carl Curmans villa och alla de författare och artister som bodde här, däribland den legendariska författarinnan Lotta von Kraemer i sin parvilla. Vidare greve von Rosen i sitt slottslika hem, de rikaste bland de rika, Oscar Ekman och Ernest Thiel, stora industrialister och bankmän, många av dem betydande konstsamlare. Vi rör oss från grundartiden på 1870-80-talen, genom de stora pengarnas 1910-20-tal, som Ivar Kreuger ger så starkt uttryck åt. Vi följer den lilla stadsdelen fram till idag, genom världskrigen med Sovjets spioncentral på Villagatan, där sedan demonstrationer samlades under 1950 och 60-talen. Fram till rivningarnas och nybyggenas tid och dagens område för ambassader och landets högst betalda bostadsrätter. Och under hela tiden en arkitektonisk vandring in och ut i villor och exklusiva hyreshus. Boken är rikt illustrerad med samtida fotografier, till stor del ur privata samlingar.

"Denna historiska och arkitektoniska miljö och dess färgstarka människor ger Bedoire nytt liv. En rikare dokumentation är svår att tänka sig. Vi blickar in i livsformer som inte längre finns ens bland de mycket rika. En gång låg den ekonomiska och kulturella makten i landet inom någon kvadratkilometer norr om Humlegården. Här bodde de grannar: Wallenberg, Ax:son Johnson, Langenskiöld, Sachs, Palme, Bonnier ... i Fredric Bedoires Villastan bor de kvar." Per Wästberg, Svenska Dagbladet

Fredric Bedoire är professor em. från Kungliga Konsthögskolan och vice preses i Konstakademien har i flera uppmärksammade verk på ett för Sverige unikt sätt kunnat sammansmälta arkitektur med kultur- och ekonomisk historia samtidigt som han skildrat fängslande människoöden. Inte minst har det kongeniala samspelet mellan text och bild uppmärksammats av kritiken. Bedoire har bland annat skildrat Villastaden i Stockholm med finanssfärens högsta societet, de första turisterna under 1800-talet och grundaren av Konstakademien, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Han belönades med Stora Fackbokspriset för Den svenska arkitekturens historia (2015), tusen års utveckling i två delar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Villastan : en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit
 2. +
 3. Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättel... av Gunnar Bolin (inbunden).

Köp båda 2 för 511 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Villastan : en sluten värld för Stockholms ekonomiska och kulturella elit. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Gedigen historiebeskrivning av en okänd del av Sth
  Gunnar, 23 januari 2018

  En imponerande mängd källforskning ingår i den här boken, som beskriver en del av Stockholms innerstad som antagligen är okänd för många. Man lär känna bakgrunden till stadsdelens tillkomst, de första inbyggarna, vilka de var och deras vanor och öden.

  Dessutom en exceptionellt fin bok med bra tryck, fin papperskvalitet och tjusig inbindning.
  Det är få böcker med den kvalitet i innehåll och utförande som man idag kan köpa för ett så lågt pris.

  Jag rekommenderar två andra ... Läs hela recensionen

 2. Imponerande
  Carina Eva Beckerman, 8 december 2017

  Det här är en bok som har allt för den som är intresserad av Stockholm. Intressanta texter och fantastiska bilder. Författaren är mycket kunnig. Boken är dessutom mycket fint gjord på vackert papper och med snyggt typsnitt. Ett proffsjobb enligt min åsikt.

 3. Intressant men många brister
  Silfwerstråhle, 28 november 2017

  Området ät intressant. Men boken fokuserar alltför mycket på ointressanta detaljer. Önskar fler bilder, större ritningar och bättre kartor. Vill gärna få reda på vilka hus som finns kvar, utan att behöva använda Google maps. Upplägget känns rörigt.

 4. Boken för oss gamla Stockholmare!
  Gösta Jansson, 21 november 2017

  Oj vad minnen från min ungdomstid då man strövade i dessa fina kvarter.Läses sakta och med andakt.Nu bor jag i Malmö men har upplevt mina första år i Huvudstaden.
  Tack från nuvarande skåningen men i hjärtat Stockholmare!

 5. Borgerskapets diskreta charm
  Eva Järnesjö, 4 november 2017

  Här skildras en speciell miljö i början av förra seklet. Man kan säga att det blir ett hemma-hos-reportage med en insikt om hur ett rikt kulturliv och dess värderingar kan uppstå. Samtidigt kan man ju också fundera över hur vissa maktstrukturer kan formas och vidmakthållas - mycket intressant.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Fredric Bedoire