Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
400
Utgivningsdatum
2019-08-22
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
242 x 215 x 36 mm
Vikt
1524 g
ISBN
9789188439420
Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel (inbunden)

Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel

(6 röster)
Inbunden,  Svenska, 2019-08-22
319
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel Kan levereras innan julafton
Det har länge saknats ett bokverk om Västerås domkyrka. Med enastående kunskap och bredd ger nu arkitekturhistorikern Fredric Bedoire rättvisa åt denna märkliga katedrals historia. I en medryckande berättelse låter han människor och skeenden i det omgivande samhället från 1200-talet till i dag samspela med byggnaden, enskilda inventarier och konsten.

Det är en dramatisk berättelse om hur kristen, religiös åskådning och ritual förändrats under skilda ekonomiska, politiska och sociala villkor. Kyrkohistorien vävs samman med arkitektur- och konsthistoria, ekonomisk historia och inte minst ett spännande persongalleri med människor av vitt skilda slag: kungar och biskopar, borgare och bergsmän, arkitekter, konstnärer och hantverkare.

Sveriges historia synad genom en katedral

"I detta rikt illustrerade praktverk av Fredric Bedoire förvandlas Västerås till landets centrum. Med utgångspunkt i stadens domkyrka tecknas den svenska historiens utveckling från äldre medeltid till i dag en beundransvärd bok, på en och samma gång en gedigen skildring av en av Sveriges viktigaste byggnader och en exposé över svensk historia, observerad ur ett västmanländskt mikroperspektiv.

Det bör sägas direkt: »Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel« är lika mycket en volym för det välförsedda privata forskningsbiblioteket som för det fashionabla kaffe- och tebordet. Enbart att titta på bilderna är en njutning att kalla boken rikt illustrerad är en underdrift och texten är föredömligt väldisponerad. Kapitlen är korta och informativa, lätta att ta till sig och aldrig tungrodda. Likväl är det inte i första hand bokens avsevärda estetiska poänger som bör framhävas, utan Bedoires strävan efter att lyfta upp och skärskåda breda samhälleliga och historiska utvecklingsscenarion ur en enskild byggnads perspektiv." Dick Harrison, Svenska Dagbladet

"Det är en berättelse om pengar och maktspel, arkitektur och konst, men framför allt om relationen till religion och tro." Erik Jersenius, Vestmanlands Läns Tidning

Nominerad till Västmanlands arkitekturpris 2022

Ur motiveringen: Här är det stadens märkligaste byggnad, som i år fyller 750 år, som ingående beskrivs. Byggnaden och dess inventarier analyseras på ett mycket förtjänstfullt sätt och det är inte vem som helst som har skrivit boken utan en av landets mest renommerade arkitekturhistoriker nämligen professor emeritus Fredric Bedoire.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Katedralen i Västerås. Andligt och världsligt under åtta sekel
  2. +
  3. Historien om Sverige : från istiden till renässansen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historien om Sverige : från istiden till renäss... av Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 614 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Fredric Bedoire