Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
Lärda i Sverige
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2020-06-26
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Strömsten, Inger (red.) / Eyre, John (form)
Dimensioner
225 x 157 x 22 mm
Vikt
648 g
SAB
Lz Molde, Bertil
ISBN
9789188439727
Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare (inbunden)

Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2020-06-26
229
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Språkvetaren Bertil Molde irriterade ofta läsare och lyssnare med sina åsikter i olika språkfrågor. De tyckte att han var för tolerant. Men Bertil Molde vek aldrig från åsikten att svenska språket tillhör alla och måste få förändras. I en ny biografi tecknas ett fascinerande porträtt av Sveriges främste språkvårdare under 1900-talet. Få saker kan skapa sådan ilska hos vänner av ordning som språkliga felaktigheter och avvikande företeelser. Språkvårdaren Bertil Molde beskylldes ofta för att "tillåta vad som helst" eftersom han sällan svarade på språkfrågor med ett entydigt ja eller nej.

När personer förfasade sig över begrepp som "innan jul" upplyste han om att vi har använt "innan" som preposition sedan medeltiden. Det minskade inte ilskan. Så här kunde en arg språkväktare skriva:

"Bästa professor Molde! Ni är svenska språkets värsta dödgrävare. Ni försvarar vad som helst med att det antingen har funnits sedan Gustav Vasas tid eller att 'alla säger så nu för tiden'."

Moldes reaktion på sådana synpunkter var: Tja, om det nu har funnits sedan Gustav Vasas tid eller om alla säger så, vad är det för fel på det?

På 1960- och 1970-talet var Bertil Molde en av Sveriges mest kända personer. Sammanlagt framträdde han i runt tusen radioprogram där han talade om språkliga problem och ungefär lika många språkspalter i dagstidningar. Med tiden kom han att framstå som nära nog inkarnationen av svensk språkvård, inte minst efter att ha varit chef för Svenska Språknämnden (nuvarande Språkrådet) under nära 25 års tid.

Det är svårt att föreställa sig hur svensk språkvård skulle ha sett ut idag utan Bertil Molde. Hans syn på språket att svenska språket tillhör alla och det måste få förändras har blivit den självklara grunden för dagens språkvård. Med det inte sagt att kunskap om språk var oviktigt för honom, tvärtom. I artikeln Vem råder över språket? i Språkvård 4/1978, skriver Bengt Molde: "Något överdrivet skulle jag vilja säga att ju mindre kunskaper om språk och olika språkbruk någon har, dess snabbare och bestämdare är han att klandra och fördöma andras språkvanor. Detta är väl psykologiskt ganska förklarligt, men det är en svårbekämpad attityd. Den bottnar i både osäkerhet och intolerans, och sådana egenskaper är det inte lätt att bekämpa hos sig själv och ännu svårare hos andra."

Utgiven i samarbete med Kungliga Vitterhetsakademien.

Sven-Göran Malmgren är född 1943, professor em. i svenska språket. Har ägnat sig åt undervisning och forskning och medverkat i åtskilliga ordboksprojekt. Var huvudredaktör för den 3800-sidiga Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (2009) och 14:e upplagan av SAOL, Svenska Akademiens ordlista (2015), båda gratis tillgängliga på Internet, och var en av huvudredaktörerna för LexicoNordica, en nordisk tidskrift om lexikografi (1994-2009). Ledde det Riksbanksfinansierade forskningsprojektet Det svenska ordförrådets utveckling från 1800 till 2000 ("ORDAT-projektet").

Birgitta Agazzi är språkvårdare och har varit nyordsansvarig på Språkrådet och Svenska språknämnden. Hon har även arbetat med nordiskt språksamarbete, bland annat som nordisk sekreterare i Svenska språknämnden/Språkrådet och som huvudredaktör för Norstedts skandinaviska ordbok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott

  Birgitta Agazzi

  Nya ord flyter av olika skäl oavbrutet in i språket. Många av nyorden tar sin plats i ordförrådet och ser ut att bli kvar där, till exempel app, foppatofflor och curlingförälder. Andra är högfrekventa under en kort tid för att sedan nästan försvin...

 • Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet

  Birgitta Agazzi, Mats Bergquist, Bengt Dennis, Jan-Erik Enestam, Lars-Åke Engblom

  Det nordiska samarbetet har tjänat de nordiska invånarna väl under efterkrigstiden och kan karakteriseras av fyra spårbyten. Efter det första spårbytet på 1950-talet bildades, efter ett kollapsat försök till en skandinavisk försvarsgemenskap, Nord...