Den florentinska liljan (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
480
Utgivningsdatum
2022-09-09
Upplaga
1
Förlag
Storge Förlag
Dimensioner
180 x 110 x 41 mm
Vikt
408 g
SAB
Hc
ISBN
9789188453822

Den florentinska liljan

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2022-09-09
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Den andra ritade kartorna som Columbus använde för att segla till Amerika. Den tredje räddade påven från att ersättas av ett kyrkomöte.

Vi får följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande händelser, som kom att påverka hela Europas utveckling. Bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin. Alla dessa områden utvecklades i en rasande takt i Italien med centrum i Florens, när Europa gick ifrån Medeltid till Renässans.

"Få perioder i europeisk historia framstår idag som lika levande och dynamiska som senmedeltiden och den begynnande renässansen, den era som vilade i pestepidemiernas och legoknektarnas skugga, då de härskandes makt ännu var för svag för att kuva människors tankar och initiativ. Om denna epok har Per Starke skrivit en fascinerande bok."

Dick Harrison

"Vilken fantastisk bred kunskap om 1400-talet, Italien, Florens, konsten och konstnärerna och inte minst den radikala teologin, då och idag! Och kyrkosyn därtill! För blinkningarna mot dagens situation är väl inte bara något som jag vill läsa in utan också något medvetet? En kulturroman som kanske liknar Nina Burtons om Gutenberg men bredare i anslaget."

KG Hammar

"En spännande och bildande roman som håller ihop filosofi och passion. Gång på gång utmanas det beräknande förnuftet av insikt och vishet. Dessutom givande att läsa 1400-talets historia ur kvinnors perspektiv! Den som inte ser sina rötter i historien har svårt att ta sig an framtiden."

Antje Jackelén
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den florentinska liljan
 2. +
 3. Skilsmässan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skilsmässan av Moa Herngren (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Starke

 • Generalsekreteraren : låt mig med öppna ögon läsa den bok mina dagar skriver - och lära

  Per Starke

  Det här är ingen bok som rekommenderas som kvällslektyr. Varför inte? Du kommer att få svårt att somna på grund av alla tankar som den sätter igång. Efter en något kuslig upptakt blir du åhörare till en fängslande dialog mellan Generalsekreteraren...

 • Erövringen

  Per Starke

  Hernán Cortés och Bartolomé de Las Casas var ungefär lika gamla, studerade i samma stad och var bland Amerikas första äventyrare. De reste i Columbus fotspår för att erövra mark, guld och ära. Den förra utvecklades till en av historiens grymmaste ...