Kvinnoliv och måltidsglädje (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kulturens frontlinjer
Antal sidor
119
Utgivningsdatum
2002-04-01
Förlag
Umeå Universitet
Dimensioner
213 x 205 x 18 mm
Vikt
476 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789188466457
Kvinnoliv och måltidsglädje (inbunden)

Kvinnoliv och måltidsglädje

Inbunden Svenska, 2002-04-01
239
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
När ängssyresoppan ställs på kungens festbord, påminner den oss om det traditionella samiska kosthållet. När en delikat åkerbärsmousse står på Nobelmenyn, erinrar man sig Norrbottens åkerbär som åts med tjock grädde. I nybyggarhemmen i norr stod i äldre tider orre, tjäder och ripa på bordet - man åt ibland fågelsoppa till leda. Nordliga rummets traditionella mat var riklig och näringsriktig, särskilt i inlandet, i nybyggar- och fiskarhemmen.

Husmodern, som tillredde dessa rätter på det naturen gav, var i allmänhet självständig och styrde med fast hand i hemmet. En betydande omvandling har skett efter andra världskriget - kvinnorollen har nämligen radikalt förändrats, nya redskap och metoder tillkommit, nya strukturer uppstått osv. Men trots alla dessa förändringar - än i dag finns matkunnandet från förr kvar, och det har dessutom fått internationell genomslag.

Denna bok behandlar från en lång rad perspektiv det nordliga rummets kosthåll och dess husmödrar. Författaren är etnologen Phebe Fjellström, som i en lång rad böcker och uppsatser beskrivit det nordliga rummets människor, deras kultur och historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kvinnoliv och måltidsglädje
 2. +
 3. Svenska skrivregler

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska skrivregler av Ola Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 580 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Phebe Fjellström

 • O. P.Pettersson, Lapplandsforskaren. Fem föredrag

  Karl-Hampus Dahlstedt, Sigurd Fries, Phebe Fjellström, Åsa Nyman, Maj Reinhammar

  År 1990 anordnades ett minisymposium till minne av folkskolläraren, folkminnes- och dialektforskaren Olof Petter Pettersson (1859-1944). Boken utgörs av utskrifter av de fem föredragen. Karl-Hampus Dahlstedts artikel har titeln 'Några notiser om O...

 • Aspekter på växtnamn

  Sigurd Fries, Phebe Fjellström, Ingegerd Fries, Jan Nilsson, Bengt Odenstedt

  Innehåll: Sigurd Fries, Florornas svenska växtnamn - en spegel av vårt kulturklimat? Phebe Fjellström, Angelica archangelica. Kunskapssystem och symbolspråk kring fjällkvannen. Ingegerd Fries, Litterära växtnamn: symbol, ordlek eller naturbild? Ja...