Moderna kvinnor (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Studia Historica Lundensia
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2018-09-18
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Dimensioner
240 x 170 x 20 mm
Vikt
651 g
ISBN
9789188473950

Moderna kvinnor

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2018-09-18
369
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
De moderna kvinnorna med korta kjolar och ännu kortare hår som jazzade sig igenom 1920-talets nöjesliv är en bild som reproduceras i populärkulturen än idag. Men de moderna kvinnorna sågs i sin samtid inte endast som nöjeslystna kommersiella produkter, utan användes som en arena för att diskutera frågor om nationalitet, rasbiologi, genus, kropp och det moderna samhällets utmaningar. De moderna kvinnorna ifrågasatte nämligen traditionella genusstrukturer, genom att idrotta, köra bilar, ställa nya krav på äktenskapet eller helt enkelt välja bort giftermål till förmån för ett självförsörjande singelliv. Samtidigt politiserades och granskades deras kroppar, korta kjolar och livsstil.
Under 1920-talets första år i Sverige hade kvinnor uppnått rösträtt och juridisk likställighet i äktenskapet och nya lagar gav dem större utrymme på arbetsmarknaden. Hur skulle ett modernt framtida samhälle se ut där kvinnor uppförde sig, såg ut som, och ställde samma krav på frihet som män? Det är hur denna fråga debatterades i veckopressen som undersöks i denna bok.
De moderna kvinnorna var ett globalt fenomen under 1920- och 1930-talen, men det tog sig olika uttryck i olika länder. I den svenska debatten framhölls Sverige som ett jämställdhetens förlovade land, på samma gång som det ansågs viktigt att sätta gränser för femininiteten och moderniteten för att värna om och bevara svenskheten. Det är tongångar som känns igen än idag, när nationalistiska vindar, som vill begränsa kvinnors utrymme, sveper över Sverige.
Emma Severinsson, f. 1984, är historiker vid Lunds universitet. Moderna kvinnor är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Moderna kvinnor
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Emma Severinsson

 • Skräddat för herrskap

  Emma Severinsson

  Recension På Svaneholms slott i Skåne finns en samling kläder från slutet av 1700-talet fram till 1960-talet. En del av dessa finns utställda på slottet. Som ett led i bevarandet av samlingen för eftervärlden har Emma Severinsson skrivit boken Skr...

 • Modevetenskap : perspektiv på mode, stil och estetik

  Emma Severinsson, Philip Warkander

  Fjorton skribenter presenterar den svenskspråkiga forskningen inom modevetenskap och lyfter fram modets historia. De granskar mode i förhållande till kommunikation, arbetsliv och idédebatt samt relationen till konsumtionskultur och materialitet. B...