De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2019-05-21
Förlag
Idrottsförlaget
ISBN
9789188483171
De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF (inbunden)

De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF

Inbunden Svenska, 2019-05-21
289
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Detta är den fascinerande berättelsen om de kanadensiska bombflygarna som spelade en hel ishockeysäsong i Dalarna under andra världskriget.

En sann historia om en osannolik säsong.

Det var ett bra sätt att utkämpa krig , beskrev en kanadensisk sergeant i Royal Canadian Air Force efteråt vintern 1944, då han tillsammans med ett tiotal landsmän spelade en ishockeysäsong i Dalarna. Bombkriget var grymt för de civila på marken, men det innebar också enorma risker för besättningarna i de tusentals bombplan som deltog i räderna mot Nazityskland. Flygarna hade bland de högsta förlustsiffrorna i hela andra världskriget.

Mellan augusti 1943 och januari 1944 lyckades fem brittiska bombflygplan med övervägande kanadensisk besättning efter stor dramatik ta sig till Sverige för att nödlanda eller krascha, efter att ha mött tyskt jaktflyg och luftvärn. Eftersom Sverige var ett neutralt land blev dessa flygare internerade enligt Haagkonventionen i väntan på utväxling.

Kanadensarna hamnade i Falun och när vintern kom insåg de att här kunde de ägna sig åt sin favoritsport ishockey, precis som hemma i Kanada. Några år tidigare hade ishockeyn i Dalarna tagit sina första skär och här kom ett gäng kanadensiska hockeyspelare helt oväntat neddimpande från himlen, bokstavligt talat!

Det blev publikrekord direkt och hockeyn fick sitt genombrott i länet. Kanadensarna spelade ett tjugotal matcher och deltog även i den allra första Dalaserien med Mora IK och Leksands IF. Redan kommande säsong gick Mora upp i högsta serien och några år senare även Leksand. Så vad var det egentligen som hände den där kalla krigsvintern?

Det är en spännande historia som först nu berättas, där hemska fasor på krigsskådeplatserna tack vare flera ödets nycker förvandlades till en lek på hockeyplanerna i Dalarna. En säsong som skulle bidra till att för alltid förändra livet i Leksand som i dag är en av landets populäraste hockeyklubbar.
Visa hela texten

Fler böcker av Lars Ingels

  • Leksands stora grabbar

    Lars Ingels

    Leksands stora grabbar I "Leksands stora grabbar - från Sigge till Sigge" möter du 26 av Leksands IF:s och svensk ishockeys största profiler genom tiderna. De har alltså massvis att berätta från fram-gångsrika karriärer i Leksand, ...

Bloggat om De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF