Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2010-09-28
Förlag
ArtDatabanken SLU
Dimensioner
285 x 230 x 20 mm
Vikt
1080 g
SAB
Ugjg
ISBN
9789188506726
Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea (inbunden)

Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea

Inbunden Svenska, 2010-09-28
669
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Dyk ner under ytan
Häpnadsväckande bytesjakt, fantastiska förvandlingskonster och giftiga stiletter allt finns med i vår första volym om arter som lever i havet. De två djurgrupperna stjärnmaskar och slemmaskar är inte särskilt nära besläktade men de innehåller båda maskformiga djur som lever i havet.

Snäckskal som hus
Stjärnmaskar Sipuncula lever på havets botten, där de gärna gräver ner sig eller bosätter sig i gamla snäckskal. Kroppen är ofta jordnötsformig med en lång indragbar snabel. Längst ut på snabeln sitter en liten tentakelkrans som påminner om en stjärna, därav namnet. Med tentaklerna fångar stjärnmasken föda direkt ur vattnet eller från bottenmaterialet.

Världens längsta djur
Slemmaskar, eller nemertiner som de också kan kallas, har en extrem förmåga att sträcka ut och dra ihop sig. Faktum är att världens längsta djur, långsnöre Lineus longissimus, finns utanför den svenska västkusten och är en slemmask som helt utsträckt kan bli närmare 50 meter lång.

Giftiga djur
Slemmaskar Nemertea har kanske inte det mest tilltalande namnet man kan tänka sig, men det har sin förklaring. På kroppsytan finns ett illasmakande och giftigt slem, som gör att de inte behöver gömma sig för rovdjur utan kan ligga utsträckta fullt synliga på havsbottnen. Giftet är inte direkt farligt för människan, men det kan bedöva huden och ge stickningar och svullna fingrar. Karaktäristiskt för slemmaskar är snabeln som ligger i en egen hålighet i kroppen, och som kastas ut för att fånga in och hålla fast föda. Många slemmaskar är aktiva jägare som tar levande byten som mindre kräftdjur och snäckor, och snabeln kan vara försedd med stiletter som punkterar bytet, eller klibbiga strukturer som håller fast det.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea
  2. +
  3. Ringmaskar : havsborstmaskar. Annelida : polychaeta: aciculata

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ringmaskar : havsborstmaskar. Annelida : polych... av Arne Nygren, Fredrik Pleijel (inbunden).

Köp båda 2 för 1290 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Tagghudingar - svalgsträngsdjur. Echinodermata - hemichordata

    Hans G Hansson, Tomas Cedhagen, Malin Strand

    Våra märkliga släktingar i havet. Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är våra nära släktingar? Svaret är, tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten nästan uteslutande längs västkusten. Vanli...