Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea (inbunden)
Format
Inbunden (Halvfranskt)
Språk
Svenska
Serie
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2010-09-28
Upplaga
1
Förlag
ArtDatabanken SLU
Illustratör/Fotograf
Helena Samuelsson
Dimensioner
286 x 226 x 22 mm
Vikt
1100 g
SAB
Ugjg
ISBN
9789188506733
Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea (inbunden)

Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea

Inbunden Svenska, 2010-09-28
1069
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Dyk ner under ytan

Häpnadsväckande bytesjakt, fantastiska förvandlingskonsteroch giftiga stiletter allt finns med i vår första volym om arter som lever ihavet. De två djurgrupperna stjärnmaskar och slemmaskar är inte särskilt närabesläktade men de innehåller båda maskformiga djur som lever i havet.

Snäckskal som hus

Stjärnmaskar Sipuncula lever på havets botten, där de gärnagräver ner sig eller bosätter sig i gamla snäckskal. Kroppen är oftajordnötsformig med en lång indragbar snabel. Längst ut på snabeln sitter enliten tentakelkrans som påminner om en stjärna, därav namnet. Med tentaklernafångar stjärnmasken föda direkt ur vattnet eller från bottenmaterialet.

Världens längsta djur

Slemmaskar, eller nemertiner som de också kan kallas, har enextrem förmåga att sträcka ut och dra ihop sig. Faktum är att världens längstadjur, långsnöre Lineus longissimus, finns utanför den svenska västkusten och ären slemmask som helt utsträckt kan bli närmare 50 meter lång.

Giftiga djur

Slemmaskar Nemertea har kanske inte det mest tilltalandenamnet man kan tänka sig, men det har sin förklaring. På kroppsytan finns ettillasmakande och giftigt slem, som gör att de inte behöver gömma sig förrovdjur utan kan ligga utsträckta fullt synliga på havsbottnen. Giftet är intedirekt farligt för människan, men det kan bedöva huden och ge stickningar ochsvullna fingrar. Karaktäristiskt för slemmaskar är snabeln som ligger i en egenhålighet i kroppen, och som kastas ut för att fånga in och hålla fast föda.Många slemmaskar är aktiva jägare som tar levande byten som mindre kräftdjuroch snäckor, och snabeln kan vara försedd med stiletter som punkterar bytet,eller klibbiga strukturer som håller fast det.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea
  2. +
  3. Ringmaskar : havsborstmaskar. Annelida : polychaeta: aciculata

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ringmaskar : havsborstmaskar. Annelida : polych... av Arne Nygren, Fredrik Pleijel (inbunden).

Köp båda 2 för 1690 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Tagghudingar - svalgsträngsdjur. Echinodermata - hemichordata

    Hans G Hansson, Tomas Cedhagen, Malin Strand

    Våra märkliga släktingar i havet. Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är våra nära släktingar? Svaret är, tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten nästan uteslutande längs västkusten. Vanli...