Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Arcus teologi (del 15)
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2017-05-15
Förlag
Arcus Förlag
Medarbetare
Karlsson, Stig (form)
Dimensioner
215 x 135 x 20 mm
Vikt
392 g
SAB
Cmgg
ISBN
9789188553287
Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi (häftad)

Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2017-05-15
249
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Valentinus av Alexandria var en teolog och predikant vars verksamhet under det andra århundradet fick stort genomslag. Valentinianernas evangelium - den världsbild och teologi som kan knytas till Valentinus och hans efterföljare - var intimt förknippat med fenomenet gnosticism. Men vad är egentligen gnosticism och hur hänger den ihop med kristendom? Den här boken är en introduktion till antik gnosticism och en djupdykning i den populäraste formen av antik kristen gnosticism: valentinianism.

Genom att lära känna valentinianerna och deras texter öppnar sig en värld som i stor utsträckning har glömts bort idag, och som stundtals direkt förtryckts - en värld bestående av himmelska andemakter och kosmisk krigföring. Boken avskriver en rad vanliga felaktigheter som förknippas med gnosticism, bland annat att gnosticismen var en egen rörelse vid sidan av kristendomen under antiken. För första gången på svenska presenteras en översättning av, med kommentarer till, de sju fragmenten vi har kvar av Valentinus egna skrifter.

Valentinianernas egna texter var länge försvunna men 1945 gjordes ett textfynd nära den egyptiska staden Nag Hammadi som gav oss tillgång till flera valentinianska texter. I denna bok får vi veta mer om detta spännande textfynd - de valentinianska Nag Hammadi-texterna diskuteras och presenteras i detalj. Mot slutet av boken frågar vi oss om det finns några belägg för att hävda att gnostiker var antikens feminister. Allra sist presenteras en översikt av moderna gnostiska rörelser.

Om författaren:
Paul Linjamaa är religionshistoriker verksam vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet. Pauls specialområde är antik gnosticism, tidigkristen etik och de valentinianska Nag Hammadi-texterna.

Ur prologen:
När kristendom kommer på tal idag tänker säkert många på religionen där Jesus står i centrum, där huvudbudskapet kretsar kring hur Jesus gav sitt liv för människans synder. Jesus förråddes, tillfångatogs, plågades och dog på ett kors men återuppstod från döden på tredje dagen. Många förknippar kanske också kristendomen med västerländsk kultur, något som är typiskt för Europa och Amerika, något som tillhör civilisationen i väst.
Men egentligen har det aldrig funnits en enhetlig kristendom. Den här boken handlar framför allt om en form av antik kristendom som kallas valentinianism, en form av kristendom som förknippas med fenomenet gnosticism. Den kristna mångfalden har antika rötter. Många skulle säkert bli förvånade över att höra att de tidigaste kristna aldrig kände till treenigheten, arvsynden eller Bibeln. En del tidiga kristna ansåg inte heller att Jesus lidit på korset eller gett sitt liv för människans synder, vissa var inte ens speciellt intresserade av Jesus död och uppståndelse.
I den här boken vill jag skildra kristendomens tidiga historia med särskilt fokus på former av kristendom som i stor utsträckning är bortglömda idag. Jag vill berätta historien om antikens kristendomar som moderna läsare oftast inte får ta del av i skolböckerna, och därmed visa en sida av de antika människornas världsbild som kan te sig främmande idag. Jag kommer skildra den idévärld där kristna ansåg att Kristus var en himmelsk änglavarelse sänd från en annan värld för att rädda ett andligt människosläkte som somnat i kroppen; kristna som ansåg att världen egentligen var skapad av kosmiska andemakter; kristna som bar magiska amuletter för att skydda sig mot onda demoner; kristna som ägnade sig åt nummersymbolik och besvärjelser för att få visioner av Gud. Det fanns kristna som drack magiskt vatten som heliga texter doppats i för att motverka kosmiska andemakter. Andra kristna genomgick ritualer där de gifte sig med änglar i himmelska bröllop. Vissa kristna trodde att Jesus var helt gudomlig och egentligen inte dött på korset, andra tänkte att han måste ha varit gudomlig och mänsklig samtidigt medan en tredje grupp bara såg Jesus som en människa.
Den här bok
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi
  2. +
  3. Maria Magdalenas evangelium : text, översättning och historisk bakgrund

De som köpt den här boken har ofta också köpt Maria Magdalenas evangelium : text, översättnin... av Paul Linjamaa (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Valentinianernas evangelium : gnosticismen och den antika kristna idévärlden i ljuset av texterna från Nag Hammadi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra översikt
    Tomas Kindahl, 15 augusti 2021

    Mycket bra översikt av vad vi vet om den svårgenomträngliga Valentinianska teologin. Jag skulle vilja hitta en engelsk översättning till alla de grupper på nätet som säger sig vara Valentinianer eller inspirerade av Valentinianism, men jag har tyvärr inte hittat något ännu.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Paul Linjamaa