Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2020-03-05
Förlag
Fri Tanke Förlag
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
159 g
SAB
Ddb
ISBN
9789188589682

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender

(15 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-03-05
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den.

Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla kunskap på ett sätt som inga andra djur kan, men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi rusta vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen?

Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender
 2. +
 3. Därför demokrati : om kunskapen och folkstyret

De som köpt den här boken har ofta också köpt Därför demokrati : om kunskapen och folkstyret av Åsa Wikforss, Mårten Wikforss (inbunden).

Köp båda 2 för 284 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Reder ut skillnade mellan åsikter och fakta
  Elfarm, 29 mars 2024

  I dagens värld, där åsikter sprids på sociala medier som om de vore sanningar och där presidenter kommer undan med stora lögner, är det bra att Åsa Wikforss ger oss redskap att hålla isär fakta och åsikter.

 2. Vad är sanning och vad är kunskap?
  Mats Lindberg, 28 september 2021

  Åsa Wikforss tar upp kampen mot alla de avarter av tänkande som florerar i dagens samhälle och som behandlar begreppen sanning och fakta som något mer eller mindre ovidkommande.

  Kombinationen av vetenskaplig kompetens, noggrannhet och djupt engagemang gör boken till ett nöje att läsa, trots det det bitvis krävande innehållet.

  Rekommenderas varmt till all som överhuvud taget funderar!

  Boken kan också ses som en nyttig introduktion och förstudie till hennes senare bo... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Åsa Wikforss