Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2020-08-28
Förlag
Fri Tanke
Medarbetare
Pettersson, Rasmus (form)
Dimensioner
217 x 143 x 21 mm
Vikt
444 g
SAB
Bfa-c,V:b
ISBN
9789188589767
Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna (inbunden)

Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-08-28
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Forskning är det bästa som hänt mänskligheten. Miljoner människoliv har räddats genom upptäckter som penicillin, vaccin och insulin. Även icke-medicinsk forskning har gjort våra liv längre och bättre. Kanske är det forskningens ovärderliga förtjänster som gjort att medier, politiker och skattebetalare så sällan formulerar kritiska frågor om hur alla forskningsmiljarder används?

Men det måste gå att både sjunga vetenskapens lov och samtidigt fundera över hur pengarna används, hur de borde användas och vem som bör bestämma över det. Det menar författaren och samhällsdebattören Hanne Kjöller som med den medicinska forskningen som huvudsakligt fokus belyser viktiga problem som förekommer inom alla forskningsfält. Till dessa hör nonsensforskning, forskningsfusk och ett finansierings- och meriteringssystem som frestar forskare att runda hörn och presentera storslagna resultat som varken stämmer eller går att använda.

I Kris i forskningsfrågan undersöker Kjöller hur väl skattebetalarnas forskningspengar förvaltas av politiker, myndigheter, lärosäten och forskare själva. Det korta svaret är: inte särskilt väl alls.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna
 2. +
 3. Chefen : berättelsen om en skandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Chefen : berättelsen om en skandal av Thomas Sjöberg (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Angelägna och tidlösa frågor
  Folke K Larsson, 28 september 2020

  Forskningspolitiken upphör aldrig att fängsla samhällsintresserade läsare. Boken fokuserar på övergripande frågor och missar därmed några mindre surdegar som diskuterats under lång tid. Det gäller t ex sektorsforskningens betydelse och formerna för att bedöma samhällsrelevans inför fördelning av forskningsresurser. Bokens exempelsamling har slagsida mot medicin och vårdrelaterade forskning, även om det utgör ett nog så viktigt fält för fördjupning.
  Den sammanfattande slutsatsen kan de fl... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner